Ruské rakety dopadají 20 kilometrů od polských hranic. Válka na Ukrajině, den osmnáctý

13. březen 2022

Ukrajinským Lvovem nad ránem otřáslo několik výbuchů. Jde o první přímé ostřelování města u polských hranic od začátku ruské invaze. Varovné protiraketové sirény v neděli hlásily nebezpečí útoku na většině území Ukrajiny.

Terčem ruského útoku se stal také Javoriv. Podle informací BBC z areálu místní základny, která sloužila především pro výcvik jednotek do mezinárodních misí, stoupal dým. Javoriv je vzdálený pouhých 20 km od polských hranic. Jde tak o nejbližší útok u hranic NATO za celé trvání války.

Podle Milana Slezáka jím Rusové demonstrují schopnost kontrolovat celé území Ukrajiny. „Myslím, že Rusové chtějí dokázat, že žádné z měst, která leží na území Ukrajiny, byť i daleko od fronty, není bezpečné. Za druhé chtějí dokázat, že pokud budou chtít, tak se mohou zaměřit nejen na dodávky vojenských vojenského materiálu na Ukrajinu, ale třeba také na humanitární dodávky,“ říká analytik Českého rozhlasu.

Čtěte také

Část velkého ruského vojenského konvoje severně od Kyjeva se včera rozptýlila a v hlavním městě Ukrajiny panují obavy, že by se jej invazní síly mohly pokusit obklíčit. K tomu je však zatím daleko, rozlehlá metropole je v tuto chvíli obklíčena maximálně z poloviny, odhaduje na místě reportér Tomáš Vlach. „Situaci by výrazně zkomplikovalo, kdyby Rusové obsadili dálnici, která vede směrem na Oděsu, kudy vlastně probíhá veškerý provoz z Kyjeva,“ dodává.

Jižní uprchlická cesta

Ačkoli přetrvávají ideální podmínky pro vylodění, včerejší obavy z útoku ruských jednotek na Oděsu se zatím nenaplnily a přístav tak doposud slouží jako přestupní stanice pro uprchlíky z oblasti Mikolaeva. Za poslední týden jich tudy prošly dva tisíce.

Čtěte také

Dále pokračují vlakem do Užhorodu nebo ke dvěma otevřeným hraničním přechodům s Moldavskem. Větší část moldavsko-ukrajinské hranice tvoří pás proruské separatistické republiky Podněstří, do níž ukrajinské úřady všechny hraniční přechody uzavřely.

Moldavané uprchlíky převážejí do humanitárních středisek v Kišiněvě. „Místní lidé je ubytovávají zdarma, mají zajištěnou lékařskou péči. Ale Moldavsko není země, kde by mohli vůbec najít nějakou práci. Ta není ani pro místní lidi. Takže proto ti uprchlíci pokračují dále,“ popisuje reportér Ľubomír Smatana.

autoři: Vladimír Kroc , jkh
Spustit audio