Rusko se vměšuje do věcí, na nichž záleží nám, Čína do těch, na kterých záleží jí, shrnuje taktiku internetových trollů odborník na dezinformace

25. listopad 2023, aktualizováno

Čínská vláda investuje ročně miliardy dolarů do dezinformačních kampaní s cílem manipulovat s informacemi v internetových diskusích. Kampaně běží i ve státních médiích a na oficiálních stránkách zastupitelských úřadů v zahraničí. Aktuální vlna svým rozsahem podle všeho přesahuje veškeré dosavadní operace. Co je cílem těchto mohutných dezinformačních akcí a lze je považovat za nástroj čínského diplomatického arsenálu?

Současná dezinformační kampaň dostala název Spamouflage nebo také Dračí most. „Běží už asi čtyři roky, a to nejen na sociálních sítích, ale na blozích a různých webech. Lidé o ní začínají mluvit víc jednak kvůli rostoucímu napětí mezi Západem a Čínou, ale samozřejmě také kvůli nadcházejícím prezidentským volbám ve Spojených státech,“ vysvětluje v pořadu Leonardo Plus Darren L. Linvill, přední americký odborník na státem řízené dezinformace.

Čtěte také

Jeho tým z Clemsonovy univerzity přispěl do obsáhlého materiálu o spamufláži, který v půlce listopadu zpracovali novináři z americké stanice CNN. Zveřejněn byl krátce před očekávaným setkáním amerického prezidenta Bidena a čínského prezidenta Si na summitu Asijsko-pacifické ekonomické spolupráce (APEC) v San Francisku.

„Čínská vláda vybudovala největší internetovou dezinformační kampaň na světě a jejím prostřednictvím zastrašuje v online prostoru americké rezidenty, politiky a podnikatele – přičemž někdy jim vyhrožuje i násilím.”

Těmito slovy otvírá novinářský materiál podrobný popis chování takzvaných čínských botů. Tedy koordinovaných, dezinformačních účtů řízených a financovaných čínskou státní policií a ministerstvem pro veřejnou bezpečnost.

Sofistikovanost a obrovský rozpočet

„Boti se snaží vykreslit svět, kde se bude Čína jevit v pozitivnějším světle. Dělají to velice sofistikovaným způsobem a jsou jištění obrovským rozpočtem. Vždycky mě šokuje, kolik za tu kampaň vydávají,“ říká Linvill v rozhovoru, který poskytl Českému rozhlasu Plus krátce po skončení summitu APEC.

Čtěte také

V něm mimo jiné vysvětluje, jak se liší čínské dezinformační taktiky na internetu od těch ruských. K tématu státem řízených dezinformačních kampaní se totiž dostal v roce 2016, když zkoumal zásahy ruských trollů do americké prezidentské kampaně, v níž zvítězil Donald Trump.

Řada těchto podvodných účtů na sociální síti Twitter (dnes X) byla prokazatelně spojena s Agenturou pro výzkum internetu, kterou ovládal někdejší přítel Vladimira Putina Jevgenij Prigožin.

„Vzali jsme jména z těch účtů a dokázali jsme získat přístup k úplné historii jejich zpráv a postů. Tenhle obsah Twitter v té době nezveřejňoval. My jsme se k němu ale dostat uměli a zpřístupnili jsme ho novinářům a dalším výzkumníkům. A také jsme tenhle obsah studovali a pochopili jsme taktiku té ruské strategie. Viděli jsme přesně, jak manipulují konverzace, jak vrážejí klín mezi názory na Západě, rozdělují společnost a vyvolávají neshody,“ rekapituluje Linvill.

Ruský vs. čínský způsob

Na rozdíl od ruských trollů pracují čínští boti více s algoritmy a koordinovaně zahlcují internetové konverzace o tématech, která komunistické vládě Čínské lidové republiky nejsou po chuti.

„Ruský způsob je ukázat Ameriku a Západ ve špatném světle. Čínský způsob je ukázat, že oni sami jsou lepší než okolní svět,“ shrnuje to lakonicky americký komunikační vědec. Upozorňuje také, že nejdůležitějším cílem takových kampaní je v konečném důsledku vlastní, domácí publikum. Hlavním smyslem těchto nákladných operací je totiž udržet vnitřní stabilitu autokratických režimů a vypadat lépe ve srovnání s protivníky.

Čtěte také

Manipulace s informacemi, nebo dokonce útoky za účelem omezení svobody slova ale vytvářejí toxické prostředí v celosvětové konverzaci a ochromují svobodný internet.

„Jakmile se autoritářské země pokoušejí potlačovat internetové diskuse a manipulovat svobodný projev, mizí i vaše svoboda. A omezují vám ji cizí státy,“ připomíná Darren Linvill.

„Podle mě se to pak může promítnout i do našeho přemýšlení o našich vlastních demokraciích. A také – a to je neméně důležité – do toho, jak přemýšlíme o těchto cizích, autoritářských státech.“

Celý rozhovor si poslechněte v audiozáznamu. Uslyšíte v něm například odhad, jak se pokusí Rusko zasáhnout i do volební kampaně v roce 2024, kdy opět kandiduje Donald Trump. A také to, jak se chovat, pokud na váš profil na sociálních sítích zaútočí internetový troll.

Spustit audio

Související