Ruský velvyslanec při OSN: Vraždění civilistů v Buče bylo zinscenované

8. duben 2022
Výrok týdne

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja zpochybnil na úterní tiskové konferenci masakr v ukrajinském městě Buča, bezděčně se ale přeřekl. Přestože existují důkazy, které vraždění civilistů potvrzují, ruští představitelé to stále popírají. 

Když se pečlivě podíváte na záběry těl v Buče ležící na ulicích, tak uvidíte, že tam nebyly předtím, než ruské jednotky přijely,... tedy než odešly. Pardon, než odešly.
Vasilij Něbenzja

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov o záběrech z Buči prohlásil, že jsou zinscenované a jde podle něj o falešný útok na Moskvu.

Čtěte také

Ruské velvyslanectví ve Francii pak na twitterových stránkách doprovodilo snímky z Buči slovy „filmové kulisy, město Buča“. Příspěvek byl později smazán a není dostupný. 

Mají čelní ruští představitelé dostatečné informace o činech ruské armády? Dají se tedy jejich slova označit za vědomé lhaní? Za jakých okolností propagandu a dezinformace ruští představitelé nejčastěji používají? Komu jsou zejména určené?

Poslechněte si celý Výrok týdne v audiu. Hosty byli politický geograf z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a Metropolitní univerzity Praha Michael Romancov a mediální analytik a vedoucí oboru Studia nových médií na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Josef Šlerka.

autor: Jan Burda
Spustit audio

Související