Rybáři zkouší vyčistit písník u Černé u Bohdanče bakteriemi

9. srpen 2023 13:40

Přeloučští rybáři pokračují v odbahňování písníku Malá Černá u Lázní Bohdaneč. Vypuštěnou nádrž, bagry těžící sedimenty a nákladní auta odvážející bahno pryč tam ale neuvidíte. Špinavou práci za lidi a těžkou techniku totiž udělají bakterie, které na dně usazené sedimenty požírají. Rybáři vsadili na metodu biologického čištění nádrže.

Nádrž Malá Černá patří do revíru přeloučských rybářů a ti ve spolupráci s odbornou firmou čistí od června písník pomocí speciálního přípravku. Jeho obsah tvoří mimo jiné miliardy bakterií. Organismy při dotyku s vodou ožívají, živí se vodními sedimenty a tím je likvidují. Rybáři tvrdí, že by tímto způsobem měli odstranit až 10 cm vrstvu nánosů ze dna, což je množství, které by se podle nich vešlo na 290 plně naložených nákladních aut.

Ekologické čistění vody

Rybáři tvrdí, že metoda je ekologická, šetrná k životnímu prostředí a rybám ani jiným živočichům neubližuje. To, že je bakteriologické čištění jedním z možných způsobů, jak řešit odbahňování povrchových vod, potvrdila i Pavla Šmejkalová z ústavu technologie vody a prostředí VŠCHT Praha.      

„Je to jedna z vhodných metod. Je to alternace velice nákladných asanačních postupů, jako je bagrování dna, těžba sedimentu nebo překrývání sedimentu. Toto je daleko levnější varianta.“

Písník Malá Černá zkusí rybáři vyčistit pomocí bakterií

Podle Šmejkalové je metoda odzkoušená třeba u zahradních jezírek nebo u menších vodních nádrží. Nedávno ji také jako doplněk použilo město Svitavy při čištění rybníku Rosnička.  

Proč se vlastně rybáři do čištění Malé Černé pustili? Podle jednatele přeloučského rybářského svazu Josefa Kratochvíla přišel popud od obyvatel obce Černá u Bohdanče. Lidé, kteří mají domy v těsném sousedství písníku, si prý přáli, aby v něm voda byla čistá a vhodná i ke koupání. A proto také rybářům na odbahnění Malé Černé přispěli.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související