Rybářům v Česku začíná nová sezóna. Pstruhové vody se otevírají po více než čtyřech měsících

16. duben 2024 09:55

V Česku se 16. dubna po více než čtyřech měsících rybářům opět otevírají pstruhové vody. Aby bylo co chytat, museli rybáři na severu Čech vysadit přes 750 kilogramů pstruha duhového.

Ročně se do revírů v Ústeckém kraji dostane na 32 000 těchto ryb. Původního pstruha potočního pak rybáři ročně do řek vypustí zhruba polovinu tohoto množství.

„V tomto případě se jedná o vysazování pstruha duhového, a to v tržní velikosti, kterého už si rybáři mohou rovnou ponechat. Díky tomu, že vysazujeme pstruhy duhové, si rybáři zvykli na to, že pstruhy obecné většinou pouští,“ přibližuje mluvčí Severočeského rybářského svazu Jan Skalský.

„To není pstruh, to je prasátko. Můžeme být ale rádi aspoň za tohle,“ posteskne si rybář Marcel Simon, když vyklápí bednu ryb do řeky Ploučnice. Jde totiž o pstruhy duhové, kteří nejsou v Česku původní.

„Tady normální potočák už není. V 90. letech jsem je tady přitom chytal pravidelně, nic jiného tady nebylo. Od té doby ale přibyli predátoři, je málo vody… Prostě všechno špatně,“ dodává Simon.

Pstruhů v řekách ubývá

Zatímco pstruha duhového se do severských vod každoročně vysadí na 32 000 kusů, pstruha potočního jen asi polovina.

„V podstatě pstruha obecného jsme byli schopni dát do revíru v severních Čechách takřka 18 000 kusů. Je to asi jen desetina toho, co jsme byli schopni dávat před 30 lety,“ shrnuje Skalský.

Největším problémem je podle něj hlavně vysychání chovných potoků a řek. „V těch tocích, kde v minulých letech celoročně voda byla, se čím dál častěji stává, že v létě zcela vyschnou. Predátoři se pak stahují čím dál víc na ta poslední místa, kde jsme ještě schopni ty ryby vychovávat, a ta produkce nám strašně klesá,“ dodává.

Letos se pstruhová sezóna prodlužuje až do konce listopadu, ale jen ve vybraných revírech.

Spustit audio

Související