Rybí farma ve stodole? Nadšení rybáři z Milovic chtěli ryby pro sebe, teď mají u domu rybí farmu

26. červen 2019

Manželé Pletkovi si chtěli původně odchovat pár pstruhů v rybníčku, teď se jim v kádích ve stodole prohání 15 tisíc rybiček. Stavbu farmy dokončili v zimě a čekají, až ryby dorostou na správnou velikost.

„Milujeme čerstvé ryby a v tu chvíli, kdy jsem začal uvažovat o nějakém chovu ryb pro nás, tak jsem začal sbírat informace,“ říká nadšený rybář Tomáš Pletka, který při hledání informací narazil na uzavřené intenzivní chovy. Jde prý o budoucnost chovu ryb na celém světě. Ryby mají optimální podmínky a nehrozí při tom kontaminace vody z polí či jinými vnějšími vlivy.

„Nám přijdou z Dánska vajíčka s očními body. Přijdou letecky a ta vajíčka si vykulíme v inkubačních žlabech a postupně je rozkrmíme,“ vysvětluje postup chovu Tomáš Pletka. Potěr se následně přesune do odchovných žlabů. Jak rybky rostou, tak se zvětšují i jejich nároky na prostor.

Pletkovi si proto ve stodole postavili několik obřích kádí. „Tohle už je část, kde jsou odchovné kádě. Každá má sedm kubíků a je jich tady celkem osm,“ rozhlíží se Tomáš Pletka po své rybí farmě. „Konkrétně tady je pstruh duhový a v jedné nádrži je siven alpský, což je nejseverněji žijící sladkovodní ryba. Ale toho spíš zkoušíme, jestli se mu v našich podmínkách bude dařit.“

Tomáš Pletka kontroluje rybky v odchovných žlabech

Chov ryb je náročný na čistotu a teplotu vody. „Musíme udržovat přijatelnou teplotu kolem 16 stupňů, aby nám pstruzi prospívali,“ vysvětluje Gabriela Pletková. V místnosti s rybím inkubátorem je i pračka vody. „Systém se napustí pouze jednou na začátku. Voda recirkuluje a čistí se v rámci celého toho systému, takže v době, kdy Evropa trpí nedostatkem vody, my nejsme závislí na tom, kolik naprší nebo kolik nám přiteče vody,“ popisuje technologii chovu ryb Tomáš Pletka.

Krmení ryb je náročné hlavně u malých rybiček. Ty nejmenší se krmí každé tři hodiny. Začátky chovu nebyly jednoduché. „Především ty žlaby odzkoušíte až tím, když tam ty ryby vložíte,“ směje se při vzpomínce na letošní leden Tomáš Pletka. Voda měla jen 16 stupňů, on ale viděl, že rybky začínají utíkat, a tak musel shodit šaty do půl těla a potopit se, aby mu ryby neodplavaly.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.