Rybníky a přehrady v Pardubickém kraji jsou stále vhodné ke koupání

14. červenec 2023 09:35

Voda ve sledovaných rybnících a přehradách v Pardubickém kraji je stále vhodná ke koupání. Dílčí znečištění vykazuje podle hygieniků rybník Rosnička na Svitavsku, kde se častěji vyskytují zelené řasy. Místy na hladině u pláže vzniká povlak tvořený bublinami, pylem a řasami. Lidé by se měli po koupání osprchovat.

Stále čistá je přehrada Seč na Chrudimsku. „Voda vypadá velmi dobře, obsah sinic je nizoučký, průhlednost dobrá, teplota kolem 25 až 26 stupňů. Uvidíme, jak to bude vypadat během léta, je sucho a teplo a těžko se to předvídá,“ řekl ředitel odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice Jaroslav Říha.

Dlouhodobě mírně zakalený je rybník Hluboký na Pardubicku, což je ale vlivem bahnitého dna obvyklý jev. Všechna ostatní přírodní koupaliště jsou podle dosavadních měření zcela bez závad.

Čistou vodu nabízí vodní nádrž Konopáč na Chrudimsku, písníky u Mělic a Březhradu na Pardubicku, přehrada Pastviny, vodní nádrž Březina na Svitavsku a rybník Dlouhý na Orlickoústecku stejně jako Tyršova plovárna ve Vysoké Mýtě.

autoři: kop , pta | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související