Rychlost, doklady, bezpečnostní pásy. Více policistů kontroluje na začátku prázdnin řidiče

1. červenec 2022 10:25

Desítky policejních hlídek můžete potkat na českých silnicích v těchto dnech. S prázdninami začala několikadenní rozsáhlá bezpečnostní akce. Policisté zastavují auta například u Dolního Dvořiště poblíž česko-rakouských hranic.

Hned v první den bezpečnostní akce Prázdniny policie zkontrolovala zhruba 200 řidičů. Polovina z nich se podle jihočeského policejního mluvčího Milana Bajcury dopustila drobných prohřešků.

„Buď se jednalo o překročení nejvyšší povolené rychlosti v jízdě, nebo neměli v pořádku doklady. Také jsme zjišťovali, jaký je technický stav vozidel, protože mnoho řidičů si myslí, že letní pneumatiky, které mají na svých vozech, jsou v pořádku, ale mnohé z nich jsou takzvaně na dojetí,“ popisuje.

Čtěte také

Policisté se při akci zaměřují i na další věci. „Sledujeme používání bezpečnostních pásů a dalších záchytných zařízení, která jsou ve vozidle, to znamená dětské sedačky. Dále zjišťujeme, zdali řidič není pod vlivem návykové látky,“ dodává Milan Bajcura.

Bez ztráty kytičky prošel kontrolou řidič David Kudrnáč, který se s rodinou vydal na dovolenou do Chorvatska. Přítomnost policejní hlídky na hranicích ho nepřekvapila. „Je dobře, že jsou tady. Já dávám auto do servisu každý rok, aby se mi na něj podívali, tak by mělo být všechno v pořádku,“ komentuje.

Bezpečnostní akce potrvá celý první prázdninový víkend. Více policejních hlídek bude na silnicích také ve středu 6. července.

Spustit audio

Související