Rytec a kreslíř Václav Hollar svým uměním oslnil svět. Soustředil se na města a významné budovy

14. listopad 2023

Jedním z mála Čechů, kteří v 17. století svým uměním oslnili svět, byl rytec a kreslíř Václav Hollar. Narodil se roku 1607 v Praze. Od mládí ho přitahovalo výtvarné umění.

Měl možnost inspirovat se díly takzvané kunstkomory císaře Rudolfa II., ve které ho zaujaly například malby Albrechta Dürera. Ve své vlastní tvorbě se ale Hollar soustředil především na lepty a rytiny měst či významných budov. O tato díla byl větší zájem v zahraničí, a tak pobýval několik let v německých městech, kde tvořil jejich pohledové plány. Svou tvorbu postupně rozšířil i o přírodní motivy, krajiny nebo mapy.

Roku 1637 přesídlil do Londýna, kde pak převážně žil. V Londýně založil rodinu a stal se učitelem vévody z Yorku, pozdějšího krále Jakuba II. Do anglické historie se zapsal zejména tím, že zachytil podobu Londýna před velkým požárem roku 1666.

Na velkorysém pohledovém plánu zvěčnil i své rodné město Prahu. Díky němu můžeme srovnávat, jak se česká metropole v následujících staletích měnila. Václav Hollar zemřel roku 1677 v Londýně a je bezesporu nepřehlédnutelnou osobností dějin českého i světového výtvarného umění.

autor: Jan Herget
Spustit audio