Ryzí populismus. Na tom hnutí ANO plave a obávám se, že i doplave, varuje Telička

13. únor 2023

Andrej Babiš se podle vlastních slov stáhne do pozadí a hlavní roli v ANO budou hrát Alena Schillerová a Karel Havlíček. Jakým směrem se vydá hnutí po neúspěšné prezidentské volbě jejího předsedy? Milan Feranec vidí ANO jako stranu pro všechny nespokojené s vládou, bývalý diplomat Pavel Telička kritizuje nedostatek plurality uvnitř strany a varuje před jejím populistickým směřováním.

Čtěte také

„Hnutí ANO je standardní parlamentní strana, má svého předsedu se silnou autoritou, protože jde o silnou osobnost, ale jinak je to standardní pluralitní strana,“ ujišťuje v Pro a proti místopředseda poslaneckého klubu hnutí Milan Feranec.

Bývalý eurokomisař, místopředseda Evropského parlamentu a europoslanec zvolený za ANO Pavel Telička své zkušenosti hodnotí odlišně. „Pro mě to bylo hnutí jednoho člověka a velmi málo oponentů.“

Obhajujeme zájmy těch, kterých se citelně dotknou reformy, které připravuje tato vláda.
Milan Feranec

„Média mají obsesi z pana Babiše, tak se možná konečně teď začne řešit i podstata naší politiky a ne stále dokola náš předseda,“ odhaduje dopad ohlášených změn v hnutí Feranec.

Milan Feranec na fotografii ze září 2014

Ten zdůrazňuje, že v hnutí existují různé názory. „To, že tyto neprezentujeme veřejně, je věc jiná, ale probíhá standardní politická diskuze. Např. pan Vondrák měl jiný názor, nebylo sice šťastné, že ho sděloval veřejně, ale udělal závěr a složil mandát. Nevím, co k tomu víc dodat.“

Telička však vzpomíná, jak na jednání výboru hnutí, kam by přizván, byl jediným člověkem, který oponoval a přel se s Andrejem Babišem. „Pokud tam dnes pluralita existuje, dobře, ale pak se ptejme, proč pan hejtman Vondrák odchází. To je signál, že to tak spíš není.“

Pamatuji si na Babišovu otázku, jestli má být ANO levicovým, nebo pravicovým subjektem. Závěr byl ten, že je to jedno.
Pavel Telička

„Neznám jedinou zásadní otázku, ve které by se názor Aleny Schillerové a Karla Havlíčka lišily od názorů Andreje Babiše. Takže neočekávám nějakou podstatnou změnu v hnutí,“ dodává bývalý diplomat.

Pavel Telička

Poslanec ujišťuje, že ANO je schopno sebereflexe a provedlo ji. „Jako Akce nespokojených občanů chceme zastupovat zájmy všech, kteří jsou nespokojení s činností této vlády a cítí se jí ohroženi. Naší rolí je tedy důsledná opoziční politika.“

„Kdyby nějaká sebereflexe v ANO byla, moje spolupráce s hnutím by mohla trvat déle. ANO nemá konkrétní řešení kromě populistické oponentury a snaží se uspokojit jakýkoliv kritický hlas, ať jde odkudkoliv. Je to ryzí populismus, na tom hnutí ANO plave a obávám se, že i doplave,“ varuje Telička.

Čtěte také

Politik ale tvrdí, že hnutí má programové směřování. „S tím jsme šli do voleb v roce 2021, máme programové priority. Program ANO je obhajovat zájmy těch, kterých se citelně dotknou reformy, které připravuje tato vláda,“ shrnuje Milan Feranec.

„Pamatuji si na Babišovu otázku, jestli má být ANO levicovým, nebo pravicovým subjektem. Závěr byl ten, že je to jedno a podstatné je, kde jsou voliči a šance nejvíc zabodovat,“ dokresluje celkové zakotvení hnutí Pavel Telička.

Poslechněte si celou diskusi v audiozáznamu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související