S alkoholem v hlavě přeceňujete své síly a špatně odhadujete situace, varuje mluvčí vodní záchranky

18. červenec 2023

V letošním druhém červencovém víkendu podle informací záchranářů v Česku utonulo pět lidí. Pokud nejste zkušení plavci, plavete daleko nebo jste unavení, můžete často přecenit své síly.  Jak se nebezpečným situacím vyhnout, a co dělat v případě, že vidíme, jak se někdo topí? Poslechněte si rozhovor s mluvčím Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Danielem Vičanem.

Co je to nejdůležitější, čemu se při koupání ve vodě v létě vyhnout?

Plavci často – a je jedno, jestli je to na přehradě, na bazéně nebo na domácím bazéně  přeceňují síly. Problém je v tom, že k letnímu počasí patří alkohol, a když někdo s plnou hlavou alkoholu vstoupí do vody, velmi často ty síly prostě přecení.

Klidně plave někam, kde to ani nezná nebo je to daleko od místa, kde by se ještě dokázal zachránit, a potom mu dojdou síly, a začne se topit.

Zastavme se u toho, co to vlastně je skákat do neznámé vody. Jaká voda je dostatečně známá? Je to skutečně místo, kam chodíme každé léto několikrát do týdne, nebo to může být místo, kde jsme byli jednou, ale plus minus tušíme, kde by to nebezpečí mohlo číhat?

Záleží na místě. Když jsme na plovárně, kde máme jasně napsáno, kde se skákat může, kde nemůže, je to tam relativně bezpečné. Co se týče přírodních koupališť, třeba u nás na Slapské přehradě máme takové specifikum, že se nám hladina hýbe, protože tam pracuje vodní elektrárna.

Zachraňovat topícího na místě je nebezpečné, raději hoďte lano a hned volejte záchranku, ideálně přes aplikaci Záchranka

Takže jeden den může mít hladina v místě, kde jsem byl zvyklý skákat, dva metry, ale klidně už za tři dny tam bude jenom metr a půl. A protože je voda kalná, tmavá a nevidím na dno, můžu tam skočit a okamžitě si poranit hlavu.

Čtěte také

Jak se dá pomoct topící se osobě? Pochopitelně voláme záchranku, ale pořád tam můžou být jednotky nebo desítky minut, kdy se dá nějak pomoct. Jak?

To je velmi ošemetná záležitost. Zachraňovat někoho ve vodě takzvaným osobním zásahem je strašně nebezpečné, ze zkušenosti víme, že klidně osmileté dítě dokáže utopit velmi zkušeného záchranáře, protože se po něm v té panice zkrátka bude snažit vyšplhat z vody nahoru, a stáhne ho dolů.

Radíme tedy zavolat záchranku, nejlépe třeba přes aplikaci Záchranka, která nám odešle i polohu a místo je mnohem rychleji lokalizováno. A pokud možno se snažit z břehu něco podat, poslat, hodit lano, paddleboard, aby se tonoucí chytil a dokázal se zachránit sám. Opakuji, že úplně nedoporučujeme osobní zásah, protože když se někdo topí, je to obrovská síla, obrovská panika. Opravdu nás může stáhnout s sebou dolů.

autoři: Vojtěch Bidrman , mga
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.