S Radkem Baborákem o J. V. Stichu-Puntovi, lesním rohu a české hornové škole

14. únor 2023

S hornistou a dirigentem Radkem Baborákem o J. V. Stichu-Puntovi, o všemožných věcech kolem lesního rohu i o tom, proč by zařadil tradici české hornové hry na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. 

„Všeho do puntíku dosáhl Punto díky múze české...“

O největším českém hornistovi minulosti s nejslavnějším českým hornistou dneška hovoří Zdeněk Havlíček. Tématem ovšem není pouze Jan Václav Stich-Punto – na řadu přijdou např. také otázky spojené s vývojem a konstrukcí lesního rohu, s technikami hry na něj i s výjimečností české hornové školy.

Baborák a Spence pod taktovkou Anu Tali

Je Radek Baborák reinkarnací J. V. Sticha? Co dělá hornistova pravá dlaň v roztrubu nástroje? Vznikla již k držení lesního rohu psychoanalytická studie? Jaký je rozdíl mezi krytím feny a krytím horny? Proč je v orchestrech málo trumpetistek, ale nemálo hornistek? Existují „stradivárky“ mezi hornami? Proč si tradice české hornové hry zaslouží být zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO? Odpovědi na tyto i mnoho dalších otázek můžete hledat v Akademii, která vznikla k výročí 220 let od doby, kdy Jan Václav Punto ztich’.

Spustit audio