S Vesly V rákosí neboli živá bájeslovná písničková půlhodinka s pozoruhodnou dvojicí

Jako záskok se v programu posledních jarních Večerů S v českobudějovickém Divadle U Kapličky objevilo duo Vesla. Jeho malý koncert však přinesl publiku nevšední poeticko-hudební zážitek.

Duo Vesla je projekt Standy Valacha a Jirky Lukše, kteří zpívají své autorské písně v doprovodu dvou akustických kytar. Jejich tvorba prochází různými hudebními styly, a písničky tak spolu vytváří zajímavý vícebarevný celek.

Jak sami přiznávají, častými náměty textů jejich písniček jsou existenciální otázky, zážitky z cest nebo, a to často, inspirace klasickými mytologickými motivy. Mimochodem, o Jiřím Lukšovi a Stanislavu Valachovi, jakož také o ostatních členech českokrumlovské kapely The Dark Blue Elephants, byla řeč v tomto pořadu docela nedávno, když jsme do Koncertních ozvěn zařadili sestřih z vystoupení Tmavomodrých slonů.

Jarní karanténa, Do hor, Atlantida, Nový světadíl, Narcis, Pastýřská a Jako káně, to jsou, odzadu vzato, skladby, které jsme z dubnového hraní vybrali a jejichž autorem je Jirka Lukš, v několika případech ve spolupráci s parťákem ve dvojici Vesla Standou Valachem.

A jako by se z dáli při jejich poslechu ozýval poetický svět Osvobozeného divadla. Všechny tyto  skladby najdete ve studiových verzích na zbrusu novém a prvním albu Vesel, které se zpívající kytaristé chystají pokřtít v pátek 9. června od 20 hodin v budějovickém kulturním centru Žižkárna. Toto cédéčko se ve zkrácené podobě jmenuje podle písničky, která Koncertní ozvěny s Vesly uzavírá – (Lovíme) V rákosí.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související