Sametovou revolucí skončil 41 let trvající totalitní komunistický režim. Komunisti své pozice opustili

„Máme holé ruce!“ volali studenti na pražské Národní třídě v pátek, 17. listopadu 1989, když jejich pokojný průvod obklíčila tehdejší policie. Následovalo brutální bití obušky a několik stovek lidí bylo zraněno.

Zpráva o masakru na Národní třídě se rychle roznesla po Praze. Jako první zareagovali studenti a divadelníci, kteří hned druhý den vstoupili do stávky. O den později, 19. listopadu, vzniklo Občanské fórum – politické hnutí sdružující mnoho různorodých občanských aktivit.

Občanské fórum se stalo sebevědomým partnerem v dialogu s vládnoucí mocí. Následovaly masové manifestace na Václavském náměstí, kde lidé žádali vyšetření incidentu na Národní třídě. Přidávala se i další města a vrcholem byly dvě obří manifestace na zaplněné Letenské pláni.

Rozklížené komunistické vedení bylo bezradné a podobně jako v ostatních zemích socialistického tábora nakonec své pozice opustilo. Začátkem prosince vznikla nová Vláda národního porozumění, prezident Gustáv Husák abdikoval a nahradil ho Václav Havel, který ještě několik měsíců před tím seděl ve vězení. Takzvanou sametovou revolucí skončil 41 let trvající totalitní komunistický režim.

Spustit audio