Samy proti světu. Podcast Hranice násilí vypráví příběhy žen, kterým ublížili ti nejbližší, říká autorka

7. září 2022

Na Radiu Wave vychází podcastová série Hranice násilí. Přináší příběhy šesti mladých žen, které zažily sexuální násilí, jehož pachatelem byl jejich partner nebo někdo z okruhu známých. Do studia Radia Wave sérii přišly představit autorka Táňa Zabloudilová a kreativní producentka Veronika Ruppert.

„Impulsem pro vznik téhle série pro mě byla předchozí práce na podcastu Moje terapie, který vznikal pro Radio Wave před pár lety. Jedna z respondentek sdílela svůj příběh o sexuálním zneužívání v dětství. Spolu s terapeutkou mluvily o jeho příčinách a důsledcích, ale i o tom, jak trauma zpracovat, tak dobře, že jsem se rozhodla tématu sexuálního násilí věnovat samostatný prostor. Byla jsem zrovna hodně ovlivněná i seriálem I May Destroy You od britské autorky Michaely Coel, který vykresluje různé odstíny sexuálního násilí a zdálo se mi důležité to přenést i do českého prostředí, “ vysvětluje autorka Táňa Zabloudilová.

Čtěte také

Podcast má pomoci především mladým lidem, kteří se zorientovávají ve svých prvních vztazích, jak popisuje kreativní producentka Veronika Ruppert: „Většina mladých žen, které se nám po výzvě ozvaly, měly zkušenost se sexuálním násilím především ve vztahu a to hned v tom prvním. Rozhodly jsme se tedy při tvorbě podcastu myslet především na dívky ve zranitelném věku, jako jsou teenage léta.“

Které organizace bojující proti sexuálnímu násilí se v podcastu představují? A kde si říct o pomoc? Poslechněte si celý rozhovor.

Pocastovou sérii Hranice násilí poslouchejte na Radiu Wave od 6. září 2022. Každé úterý přistane nový díl na webu wave.cz/hranicenasili, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. S reakcemi na podcast se můžete obrátit na email hranice@rozhlas.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.