Schwarzenbergové pohřbívali srdce svých knížat odděleně. Sedm srdcí zemřelých šlechticů je uloženo v Českém Krumlově

11. leden 2024

Vévodské requiem za zesnulého Karla Schwarzenberga, někdejšího prezidentského kancléře, ministra zahraničí, poslance i senátora, šlechtickými tituly knížete ze Schwarzenbergu a vévodu českokrumlovského, uspořádá ve čtvrtek 18. ledna českobudějovická diecéze a Schwarzenberská granátnická garda.

Ceremonie začne v 16.40  hodin slavnostním průvodem granátníků od radnice v Českém Krumlově do kostela svatého Víta. Tam prelát českokrumlovský Václav Pícha odslouží od 17 hodin zádušní mši.

Historik Václav Grubhoffer a hejtman Schwarzenberské granátnické gardy Martin Neudörfl

V kostelní kapli se také nachází schwarzenberská hrobka srdcí. Jak vysvětluje historik Václav Grubhoffer z Jihočeské univerzity, skrývá skutečná srdce zemřelých příslušníků rodu. „Tradice odděleného pohřbívání srdcí sahá velmi hluboko, do roku 1732, kdy zahynul Adam František ze Schwarzenbergu. Zemřel velmi nešťastnou smrtí, byl zastřelen při lovu u Brandýsa nad Labem, a to samotným císařem Karlem VI. Šlo o tragickou nehodu,“ vypráví odborník na kulturní dějiny smrti a životní strategie šlechty.

Tělo Adama Františka bylo pohřbeno do Schwarzenberské hrobky, která se v té době nacházela v kostele svatého Augustina ve Vídni, nedaleko Hofburgu. Odděleně byly pohřbeny jeho vnitřnosti a zvlášť také srdce. „Bylo to přání manželky, vdovy Eleonory Amálie z Lobkowicz,“ dodává Václav Grubhoffer.

Domnívá se, že na samém počátku nešlo o to založit hrobku srdcí, ale Eleonora Amálie si ve svém testamentu přála, aby po její smrti bylo i její srdce uloženo vedle srdce manželova.

Čtěte také

„Až teprve jejich syn Josef I. Adam ze Schwarzenbergu dal z úcty k rodičům postavit srdeční hrobku ve tvaru náhrobního epitafu a do prostoru uvnitř nechal uložit srdeční schránky svých rodičů. A sám si přál, aby tam jeho srdce jednou bylo uloženo také,“ dodává historik.

Tím byla podle Václava Grubhoffera založena schwarzenberská tradice pohřbívání srdcí. V Českém Krumlově dnes takto v tichu hrobky odpočívá sedm srdcí. „Poslední patří Josefovi II. ze Schwarzenbergu, který zemřel roku 1833,“ uvádí.

V odděleném pohřbívání schwarzenberských srdcí vidí jasnou inspiraci Habsburky. „Právě v kostele svatého Augustina, kde měli Schwarzenbergové svou vídeňskou hrobku, se nacházela loretánská kaple, v níž byla od poloviny sedmnáctého století ukládána srdce habsburská. A jelikož Schwarzenbergové se pohybovali v blízkosti císařského dvora, nepochybně se touto tradicí inspirovali,“ vysvětluje Václav Grubhoffer.

O pohřebních rituálech Schwarzenbergů napsal i knihu s názvem Pod závojem smrti. Celý rozhovor s historikem Václavem Grubhofferem a také hejtmanem Schwarzenberské granátnické gardy Martinem Neudörflem si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.