Sdílené koloběžky v Praze 1? Pohybu nezamezíme, ale nechceme na našem území jejich parkoviště, říká starostka Terezie Radoměřská

Zpoplatnění vjezdu do centra Prahy, řešení problému se sdílenými elektrokoloběžkami nebo budoucí podoba Václavského náměstí. To všechno byla témata pořadu K věci, hostem byla starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská.

Většina městských částí nesouhlasí s návrhem na zpoplatnění vjezdu do části Malé Strany a na Smetanovo nábřeží. Magistrát od nich přijal konkrétní připomínky, které k vyhlášce mají.

„Pokud by ty výhrady trvaly, tak si myslím, že není možné vjezd zpoplatnit, protože pro takto velkou změnu musí být celopražská shoda,“ připouští Terezie Radoměřská. Hlavní obavou je výrazné dopravní zatížení okolních částí města.

„My už jsme si zkusili částečně uzavřít centrum města, a to vloni zjara a časného léta, kdy byla úplně uzavřená Malá Strana. Takže do nějaké míry víme, jaký vliv to má. Průjezdnost protějšího Smetanova nábřeží se nezvýšila, je pravda, že Ječná byla zatíženější, i magistrála, ale také byly významně více využívány tunely,“ dodává.

Elektrokoloběžky jako dlouhodobý problém

Radnice Prahy 1 řeší také problém se sdílenými koloběžkami, které způsobují nejen bezpečnostní a dopravní komplikace, ale zároveň poškozují vzhled historického centra.

„Jsou to věci, které je potřeba řešit na úrovni hlavního města. Jako Praha 1 máme malé páky. Ten proces je takový, že vzniká smlouva s provozovateli, uzavírá ji TSK pod vedením náměstka Hřiba, který přislíbil, že v brzké době obešle městské části s návrhem té smlouvy.“ Do ní by jednotlivé městské části měly vypsat, jak si to na svém území představují.

„Pro nás je nepřijatelné, aby kdekoli na území naší městské části bylo jakékoli parkoviště těch koloběžek. Nemůžete zamezit pohybu koloběžek, není to chtěné, protože mnozí mají soukromé koloběžky a je normální dopravní prostředek, dokonce ekologický a velmi vítaný. Ale jde o to, aby to v městské části nikdo nenabízel, aby to prostě nezatěžovalo ten veřejný prostor,“ vysvětluje starostka.

Jak to vypadá se zřízením funkce obecního mediátora? Jaké práce jsou v nejbližší době plánovány v rámci úpravy Václavského náměstí? A jak by měl v praxi fungovat poplatek za vjezd do centra? Poslechněte si celý rozhovor.

Související