Se začátky Smetanovy Litomyšle to bylo jinak, zjistil historik Stanislav Vosyka

26. říjen 2023

Celý svůj život bydlí v České Třebové a pracuje v Litomyšli. Historik a archivář Stanislav Vosyka je českotřebovský patriot a přední odborník na dějiny kultury Litomyšle. Na svém kontě má i několik významných objevů.

„Nemůžu říct, že jsem rodák z České Třebové, i když tam celý život žiji. Narodil jsem se v Ústí nad Orlicí, protože v České Třebové není porodnice,“ říká Stanislav Vosyka a připomíná tím konkurenční boj mezi těmito dvěma města, který tu byl prý odpradávna.

Srdce má historik, archivář a autor řady knih a odborných článků nejen ve svém bydlišti, ale také v Litomyšli, kde strávil celý svůj profesní život. Tam nastoupil hned po ukončení studií na Karlově univerzitě v Praze do archivu, kde působil několik desítek let. Posledních pět roků pak Stanislav Vosyka pracuje v Městské galerii v Litomyšli.

Smetanova a Mařákova Litomyšl

V rámci práce v litomyšlském archivu se zabýval především dějinami tamních spolků, kultury a výtvarného umění. Sám říká, že jeho rukama prošlo několik kilometrů archiválií týkajících se dějin regionu, takže svými znalostmi často překvapil i řadu uznávaných historiků.

Stanislav Vosyka před jedné z budov Městské galerie v Litomyšli

A například také změnil náhled na počátky Smetanovy Litomyšle. Do té doby se totiž tvrdilo, že založení festivalu inicioval v roce 1949 Zdeněk Nejedlý. Stanislav Vosyka ale zjistil, že se tehdy o první ročník festivalu vůbec nejednalo. Mělo jít o jednorázovou oslavu výročí Smetanova narození a teprve později se dohodlo, že v koncertech budou každoročně pokračovat.

Podle objevu, který uskutečnil Stanislav Vosyka spolu s historikem Martinem Boštíkem, měl být první ročník festivalu dokonce už hned po válce na jaře v roce 1946. Jenže tehdy orchestr vedl dirigent Rafael Kubelík, který emigroval po únoru 1948 a režim nakázal na něj zapomenout. Stanislav Vosyka se ale nevěnuje jen historii hudby, i když k tomu má blízko i proto, že jeho otec byl uznávaný swingový hudebník.

Jeho velkou láskou je výtvarné umění. Rád mimo jiné připomíná dalšího slavného rodáka z Litomyšle, který je tak trochu ve Smetanově stínu. Je jím malíř Julius Mařák. Stanislav Vosyka je také na straně těch, kdo se snaží, aby se výtvarná část festivalu Smetanova Litomyšl přejmenovala na Mařákovu výtvarnou Litomyšl.

Spustit audio

Související