Sedmé s Pavlem Klusákem: Zvuk a hudba revolucí. V Revolution Shuffle zní Lenin, funk, Beethoven, demonstrace i Don Cherry

6. říjen 2022

Jak přiblížit impozantní a rozsáhlou skladbu Revolution Shuffle? Představte si obří jukebox, do kterého někdo vložil 106 dílků skládačky, 106 minutových segmentů. Americký skladatel a experimentátor Michael Pisaro-Liu se během tří let průběžné tvorby (2018-2021) soustředil na shromažďování zvukového a hudebního materiálu s tématem revoluce.

Co se dozvíme, když budeme napínavě strukturovat zvuky demonstrací, hudbu afroamerickou a latinskoamerickou spojenou s hnutími za občanská práva a osvobození, ale třeba také hudbu z filmových fikcí a vedle toho všeho zásahy skladatele, zvuková gesta, která významotvornou hudbu zacyklují, filtrují, umlčují, nechávají prostupovat s jinými kulturními významy?

Čtěte také

V pořadu dále znějí ukázky z tvorby Vanessy Rossetto, dua Vanessa Rossetto / Lionel Marchetti a klavírního díla Jürga Freye v podání Reiniera van Houdta. Všechny spojuje pozorná produkce propojených labelů Erstwhile Records a Elsewhere Records.

Spustit audio

Související