Sehnat očního lékaře je na Českobudějovicku těžké. Situaci ještě zhoršil odchod lékařky z polikliniky

9. duben 2023 08:15

Jihočeský kraj chce do Českých Budějovic přilákat nové oční lékaře. Vyčlení na to jeden a půl milionu korun. Reaguje tak na současnou situaci, pro pacienty je totiž stále těžší sehnat oftalmologa.

„Před nedávnou dobou jsem se snažila několik lékařů kontaktovat, ale bohužel žádný z nich nové pacienty nepřijímá,“ říká Marie Toncarová z Českých Budějovic, které se očního lékaře ve městě sehnat nepodařilo. Dál tak dojíždí za svou očařkou do Prahy, kterou si našla během studií.

„Jeden z lékařů mi nabídl VIP program, ale ten je za dva tisíce korun a v podstatě se jednalo o standardní vyšetření, jen s kratšími objednacími lhůtami. To samé mám u pražské lékařky hrazené zdravotní pojišťovnou,“ dodává.

Michaele Pártlové doporučili najít si svého lékaře na oční ambulanci v českobudějovické nemocnici, kam přišla kvůli zánětu spojivek. „Hledala jsem přes příbuzné, kteří mají očaře, ale ani ti nebyli ochotni vzít rodinného příslušníka. Teď nemám akutní problém, ale je mi jasné, že to bude velký problém do budoucna, protože s přibývajícím věkem určitě problémy nastanou. Jak to budu řešit, vůbec netuším,“ popisuje.

Čtěte také

Nové pacienty už nepřijímá ani českobudějovická lékařka Stanislava Brůhová. „Před pár měsíci, rokem jsem nikoho neodmítla, vždycky se to nějak udělalo, ale teď už narážím na své limity, už by to semlelo mě samotnou,“ vysvětluje.

To, že situace na Českobudějovicku není komfortní, potvrdila i mluvčí Jihočeského kraje Hana Brožková. Proto na obor oftalmologie Jihočeský kraj vypsal dotační program. Ten podpoří částkou 1,5 milionu korun příchod očních lékařů do regionu.

Podle Stanislavy Brůhové situaci v Českých Budějovicích ještě zhoršil odchod jedné oční lékařky z polikliniky Jih. „Jedna naše kolegyně musela ze zdravotních důvodů skončit víceméně z týdne na týden, bez náhrady, takže teď všichni její pacienti zoufale shání lékaře,“ dodává.

V rámci Jihočeského kraje je podle mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívové síť očních lékařů rovnoměrně rozložená a v porovnání s ostatními kraji pojišťovna neeviduje nižší míru zajištění poskytovaných služeb.

Spustit audio

Související