Semafor v Pardubicích bude měřit kamiony. Ty vysoké před podjezdem otočí

14. říjen 2023 09:50

Není snad měsíc, kdy by se v pardubickém podjezdu na ulici 17. listopadu nezasekl kamion, který ignoroval zákazovou značku. Vjezd je totiž omezený výškou 3,3 metru, někteří řidiči to ale nerespektují. Radnice se proto rozhodla, že příští rok bude asi 300 metrů před podjezdem semafor, který pozná výšku auta a zamezí další jízdu.

„K případům, kdy kamion uvízne na ulici 17. listopadu městská policie vyjíždí přibližně jednou za měsíc,“ potvrzuje mluvčí městské policie Jiří Sejkora. Poslední případ na konci září zaměstnal strážníky i hasiče. Řidič kamionu nejenže ignoroval dopravní značky, ale v jízdě podjezdem pokračoval až do chvíle, než návěs zavadil o trolejové vedení, které začalo jiskřit. Uvolnění auta zablokovalo na několik hodin dopravu v centru města.

Navigace pro osobní auta

Sejkora podotkl, že jedním z důvodů je fakt, že řidiči kamionů používají navigaci pro osobní auta, která o zákazu vjezdu vysokých vozů neinformuje. „Navigace pro nákladní vozidla počítá s výškou vozidla a automaticky vyloučí z trasy případná riziková místa. Druhý faktor samozřejmě je, že řidiči ignorují dopravní značky.“

Radnice se proto rozhodla, že asi 300 metrů od podjezdu u stávajícího přechodu pro chodce naistaluje semafor, který rozpozná výšku kamionu. „Tento semafor bude nově vybaven video detekcí, která bude zaměřovat kamiony. Kamion, který bude mít vyšší průjezdnou výšku než 3,3 m, zastaví a dá signál na dispečink, aby městská policie co nejrychleji přijela a kamion bezpečně odklonila,“ vysvětlil náměstek primátora Jan Hrabal (ANO).

Podle Hrabala je to další možnost, jak vjezdu kamionů zabránit, nadstandardní dopravní značení podle něj některým řidičům nestačí. Městská policie považuje semafor za dobré řešení, mluvčí Sejkora se ale obává, že ani to problém úplně nevyřeší. „Ve chvíli, kdy se vozidlo dostane už na třídu 17. listopadu, tak stejně můžeme očekávat dopravní problémy, protože vozidlo, jakmile bude zastavené semaforem, bude následně z té ulice muset vyjet. Hlídka policie nebo strážníků bude stejně muset přijet a zastavit dopravu.“

Za nový semafor zaplatí město víc než 3,5 milionu korun.

Spustit audio

Související