Senioři mohou zabránit rozvoji nemoci, která ohrožuje jejich zrak

2. červen 2020

Neléčené onemocnění centrální části sítnice může seniory zcela zbytečně připravit o zrak. Přitom existuje velmi účinná léčba. Na prevenci věkem podmíněné makulární degenerace upozorňuje aktuální kampaň.

„V poslední době jsem začala řádky v knize vidět vlnitě a v autobuse jsem nepřečetla panel stanic…,“ říká paní Marie, které oční lékaři diagnostikovali vlhkou formu této nemoci. Ta je oproti suché formě nebezpečnější.

Onemocnění se rozvíjí ve stáří a trápí asi 15 % seniorů. Podle odhadů jím u nás trpí asi 350 000 lidí, ale třetina z nich o tom neví.

Počínající věkem podmíněná makulární degenerace sítnice

Výskyt nemoci podle Pavla Němce z Oční kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze roste právě s věkem. „Existují mezinárodní srovnávací studie, které ukazují, jak po 65. roku života po dekádách hyperbolicky výskyt onemocnění roste. Mezi 55. a 60. rokem mluvíme o 3 % pacientů a jedná se o spíše počínající formy nemoci. Ve vyšším věku už nemoc trápí 20 % populace v kategorii lidí kolem 80 let,“ varuje Němec.

Jednoduchý test pomocí takzvané Amslerovy mřížky pomůže odhalit věkem podmíněnou makulární degeneraci. Lidé ve vyšším věku by si na něj měli najít čas jednou týdně.

Častěji se lékaři setkávají se suchou formou nemoci. Při ní pomáhá pestrá strava obohacená luteinem a vitamínem E. Horší prognózu mají pacienti s vlhkou formou nemoci. Tu je ale možné léčit moderními Anti-VEGF preparáty. Ty znamenaly naprostý přelom v léčebné terapii této nemoci.

Nové přípravky dramaticky obrátily osud pacientů. Dříve je čekalo pouze konstatování: „Nastupuje u vás vlhká forma degenerace. Od této chvíle se vám zrak bude jenom zhoršovat.“


Pavel Němec

Pacientům s vlhkou formou nemoci totiž rostou v centrální části zorného pole nadbytečné cévy. Ty následně propouštějí do zadní části oka tekutinu a někdy také krev. Tak vzniká na sítnici otok, který zhoršuje vidění.

„VEGF je v medicíně známá věc, znamená to růstový endoteliální faktor,“ vysvětluje Němec. „A preparáty Anti-VEGF právě zablokují receptory tohoto růstového cévního faktoru. Znemožníme tedy růst nově tvořených cév. Ty nehotové potlačíme, otok vymizí, a tím krvácení potlačíme. Výrazně tak zlepšíme život, funkci a uspořádání sítnice.“

Čím dříve pacienta zachytíme, tím menší formu destrukce má. A tím lépe potom po zavedení terapie vidí.


Pavel Němec

Neléčená nemoc může seniory připravit o zrak zcela zbytečně. Upozorňuje na to právě probíhající kampaň s názvem „Chci vidět“.

„Chceme, aby se povědomí o počátcích této nemoci mezi lidmi zvýšilo, a dostali se tak včas k léčbě, která má nesmírně příznivý efekt,“ doufá Pavel Němec.

Poslechněte si, jak vypadá léčba nemoci pomocí speciálních injekcí aplikovaných přímo do oka. Dozvíte se, že u malé části pacientů, kteří na ni reaguji velmi pozitivně, je možné léčbu dokonce vysadit. Pacienti se ovšem musejí dál sledovat.

autoři: Andrea Skalická , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.