Sergej Lavrov: Zelenskyj je Žid

6. květen 2022
Výrok týdne

Co během tohoto týdne rozhodně nešlo přeslechnout, je prohlášení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Podle něj je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Žid. To podle Lavrova neznamená, že na Ukrajině nejsou nacistické prvky. I nacistický diktátor Adolf Hitler prý měl židovskou krev. Lavrov to měl říct v rozhovoru pro italskou televizi.

Čtěte také

Ruský prezident Vladimir Putin se následně v telefonátu s izraelským premiérem Naftalim Bennettem za výrok svého ministra omluvil, alespoň to tvrdí kancelář izraelského předsedy vlády.

Podle agentury Reuters i listu Haarec měl Bennett omluvu přijmout a Putinovi poděkovat za objasnění jeho postoje i k památce holokaustu. Kreml ve svém prohlášení po rozhovoru státníků ale diplomatickou roztržku ani omluvu přímo nezmínil.

Poslechněte si celý Výrok týdne v audiu. Hosty byli Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla a rusista a překladatel Tomáš Glanc.

autor: Jan Burda
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.