Šest divokých koní vypustili ochranáři na Třeboňsku. Spásáním trávy umožní návrat vzácných živočichů

15. září 2021 07:40

V meandrech řeky Lužnice u Třeboně se prohání divocí koně. Stádo šesti klisen přivezli do přírodní rezervace členové ochranářské společnosti Česká krajina.

Zvířata vyrůstala v bývalém vojenském prostoru Milovice, který divocí koně obývají už šest let. Meandry Lužnice jsou už devátou lokalitou, kde budou pečovat o krajinu.

„Divocí koně teď mohou využívat celou rezervaci. Je to 17 hektarů a dnes jsme jim zpřístupnili tu část, která přiléhá blíž řece,“ řekl ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

„Před námi vidíme tůně zarostlé rákosem a spásat ty rákosiny, to je jedna z úloh, které tady divocí koně budou mít. Vyzkoušíme tak nový typ lokality, kde se divocí koně mohou vyskytovat. Je to určitě nejblíž velkému vodnímu toku ze všech rezervací, které se v České republice zatím využívají,“ dodal.

Čtěte také

To, že v přírodní rezervaci Meandry Lužnice budou hospodařit jenom divocí koně, bude mít pro tuto lokalitu velký význam. „Určitě se zlepší podmínky pro obojživelníky, přičemž kuňka ohnivá je jedním z předmětů ochrany evropsky významné lokality. A samozřejmě v takovéto pestré krajině se zvyšuje potravní nabídka pro ptáky. Jsme území výskytu orla mořského, čápa černého, volavky bílé,“ uvedl Miroslav Hátle z Agentury ochrany přírody a krajiny v Třeboni.

Divocí koně ušetří čas i peníze majiteli pozemku, panu Josefovi. Udržovat tuto lokalitu bylo totiž velmi problematické. „Dalo se udržovat pouze sedm hektarů, které člověk musel posíct, balíkovat, usušit. Hlavně jsem si musel někoho na práci zjednávat, protože člověk nemá takové prostředky a veškerou techniku, kterou potřebuje,“ potvrdil.

V případě, že se tento způsob ošetřování přírodní rezervace osvědčí, mohli by na pastviny přibýt ještě pratuři nebo další divocí koně.

Související