Sežerou čas, písmena i zoubky. Atlas domácích bytostí je hravou taxonomií šotků pro 21. století

28. listopad 2023

Jeho tvorbu možná znáte z plakátů na filmy a festivaly pražských kin Aero či Oko. Nebo vám utkvěli v paměti jeho podivuhodní mutanti flóry, fauny a hudebních nástrojů z vizuální prezentace Pražského jara. Zvláštní stvoření kolem sebe ale grafický designér Martin Poláček vidí dál, zachytil je třeba ve svém Atlasu domácích bytostí.

Martin Poláček

Devítiocasá pakočka, Nočíčka, Žrout písmenek, Víly Šuměnky, Mimigodzila, Cukrblik nebo Plyšoň to jsou existence, které se často potloukají po našich obydlích zejména po těch, kde se vyskytují i děti. Alespoň to tvrdí Martin Poláček ve svém Atlasu domácích bytostí, bohatě ilustrované knížce pro děti, která mapuje šotky, škůdce, pomocníky a podivníky 21. století. Vtipně při tom glosuje, kam se ztrácejí předměty denní potřeby, zapomenuté hračky nebo zmizelé sladkosti; nikoli zcela nenápadně, leč s ironií své čtenáře vede k čištění zubů, konzumaci zeleniny či pití čaje při nachlazení a rozvíjí jejich kreativitu při plnění úkolů, domýšlení nastíněných nápadů a dokreslování obrázků. „Říkal jsem si, že když existuje tolik knížek o přírodě, pohádkových postavách a o lesních skřítcích, mělo by být k dispozici také něco pro městské děti, které tráví i dost času doma. A potom už bylo jednoduché pozorovat ten domácí chod a sledovat, které bytosti se tam pohybují. Byla to ovšem náročná badatelská práce…,“ líčí autor, který svůj „výzkum“ prováděl už v době covidové.

Z knihy Atlas domácích bytostí; Meander 2023

Jak vznikl celý koncept? Jaké bytosti v Atlasu najdeme a na co se specializují? Z čeho vznikl výtvarný styl knihy? Testoval autor své vtípky na vlastních dětech? Co mohou malí čtenáři s knížkou provádět?

Spustit audio

Související