Silné bouřky zaměstnaly pražské hasiče. Voda zaplavila i Státní operu, škody budou podle odhadů značné

17. srpen 2023 11:41

Nejvíc práce při včerejší bouřce měli pražští hasiči v suterénu nové budovy Národního muzea, kde jsou prostory Státní opery. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Holešovic a dobrovolná jednotka z Řep. Jak velké škody voda napáchala, zjišťuje vedení Národního divadla.

Vodu ve Státní opeře do dvou hodin do rána likvidovali hasiči. Většinu z ní odčerpali a přivezli i vysoušeče půjčené od magistrátu. Jejich mluvčí Martin Kavka odhadl, že škody budou značné.

„Byla tam nová studia, režie, zkušebny a všude tam bylo docela dost vody. Ta voda se samozřejmě valila i těmi technickými prostupy. To znamená, že byly zaplaveny i technické místnosti,“ uvedl.

Budova Státní opery prošla nedávno rekonstrukcí, dělníci opravy za víc než jednu miliardu korun dokončili na konci roku 2019.

Voda se dostala hlavně do suterénu, který spojuje provozní a historickou budovu. Zasáhla podzemní zkušebny, sklad dekorací nebo technologický prostor pod jevištěm. Na videích od hasičů ze včerejška je vidět, jak jsou v nově opravených prostorách centimetry vody, na jednom snímku uprostřed zaplavené podlahy stojí klavír.

„Voda se do podzemí Státní opery dostala zvenčí přes zásobovací tunel od Národního muzea a něco zřejmě i zpětně kanalizací. V budově byla vypnuta elektřina,“ dodává mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Jestli to nějakým způsobem ovlivní připravovaná představení, to zatím není jasné.

Voda po včerejší bouřce zatopila také odbavovací halu Hlavního nádraží. Natekla do obchodů i pokladen dopravců, což způsobilo fungování v omezeném režimu. Hasiči v hlavním městě zasahovali celkem asi u osmdesáti událostí.

autoři: Marie Veselá ,
Spustit audio