Silon v Plané nad Lužnicí vyrábí od roku 1950, teď tu vzniká nové výzkumné a vývojové centrum

25. říjen 2023 11:46

Před 110 lety se narodil vynálezce Otto Wichterle. Kromě kontaktních čoček patří mezi jeho nejznámější patenty pružné polyamidové vlákno známé jako silon. A právě díky tomuto legendárnímu vědci se začal silon v roce 1950 vyrábět ve stejnojmenné firmě v Plané nad Lužnicí. Na to teď navazuje samostatné výzkumné a vývojové centrum, které ve společnosti Silon vzniká.

Vedoucí výzkumu a vývoje Martin Sedláček představuje laboratoř, ve které se právě testuje odolnost izolace solárního elektrického kabelu vůči ohni. „Tady vidíte, že jsme dosáhli velice malého ohoření, což znamená, že materiál je plně funkční pro tuto aplikaci. Další výhodou je, že nevznikl téměř žádný dým, což je dané kompozicí toho materiálu, která má maximálně redukovat vývin toxických spalin,“ ukazuje.

Výzkumné a vývojové centrum testuje i mechanické vlastnosti nebo stárnutí materiálu, dělá chemické analýzy, expertizy a vyrábí aditiva. Jedním z cílů vývoje nových materiálů je přispívat ke snížení emisí oxidu uhličitého.

Při výrobě plastů se podle Martina Sedláčka využívají i biomateriály, mezi které patří například kávová sedlina. „Zbytky po kávové sedlině je možné využívat ještě jako plnivo v našich polymerních materiálech, to je další možnost využití odpadního materiálu,“ vysvětluje.

Čtěte také

Právě investice do výzkumu a vývoje nových materiálů považuje jednatel firmy Šuchrat Saidov za cestu, jak obstát v náročné celosvětové konkurenci. „Za poslední dva roky jsme dali na trh asi tři nové důležité výrobky, které nám pomáhají držet krok s legislativou. Musíme splňovat poměrně přísné normy ohledně vody, potravinářství a podobně a zároveň držet konkurenci trochu dál,“ říká.

Nové centrum výzkumu a vývoje ve firmě Silon navazuje podle vedoucí oddělení marketingu Magdaleny Čapkové na odkaz Otty Wichterleho, jehož patent položil před více než sedmdesáti lety základ podniku. „On jako vědec a vynálezce přivedl na trh silon, což byl konkurenční materiál k americkému nylonu, a na základě toho výzkumu tady vznikla společnost tehdy o třech tisících zaměstnanců,“ připomíná.

V současnosti firma Silon v Plané nad Lužnicí zaměstnává zhruba 350 lidí. Letos čeká tržby přes čtyři miliardy korun. Kromě investic do vývoje a výzkumu plánuje i rozšíření svého závodu v americké Atlantě.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související