Skateboardistům v Písku chybí hřiště s rampami a překážkami. To se má brzy změnit

27. říjen 2022 12:37

Skateparků je na jihu Čech málo. A přitom příznivců tohoto sportu přibývá. Po Českých Budějovicích, Strakonicích a Nových Hradech by mělo vzniknout nové hřiště pro skateboardisty také v Písku. Sportovci to vítají, protože lidé je v ulicích města nevidí moc rádi.

Skateboardisté v Písku nemají kde jezdit. „Jezdili jsme nejdřív u Lidlu, tam jsme byli dvakrát a potřetí nás vyhodili policajti, protože to asi dělalo randál a jezdili jsme údajně mezi auty,“ říká jeden z nich. „Na výstavišti to bylo docela v pohodě, ale přece jenom je tam hodně aut a není to úplně ono,“ dodává druhý.

Zatím tedy musí do jiných měst. „Například do Příbrami, tam je krásný velký betonový skatepark. Vždycky nasedneme na vlak a jsme tam za hodinu,“ popisuje skateboardista Kryštof Kučera. „Akorát ten vlak také něco stojí. Kdybychom to měli ve městě, je to určitě lepší,“ dodává jeho kamarád Kryštof Karfík.

A to by nemělo trvat už tak dlouho. Písek vybudování skateparku schválil a vybral pro něj i lokalitu. Vznikne za bývalou vodárnou na sídlišti Portyč.

Čtěte také

„Je tady původně asfaltové víceúčelové hřiště, které se v současné době nevyužívá. Přímo na něm má být vybudován skatepark s betonovými překážkami, který bude koncipován tak, aby vyhověl nejen skateboardistům, ale i těm, kdo jezdí na koloběžkách, případně na kole. Budou tam překážky od těch nejjednodušších až po složitější rampy,“ vysvětluje zastupitel Petr Hladík.

Skateboarding a jízda na freestylových kolech a koloběžkách nepatří mezi masové sporty. Podle tatínka jednoho ze skateboardistů Jiřího Karfíka má nový skatepark v Písku přesto svůj význam. „Myslím si, že je hodně důležité dát prostor i okrajovým sportovním aktivitám, nejenom fotbalu a hokeji. A v dnešní době je potřeba zvednout děti od mobilu, počítače a dostat je někam na sportoviště,“ komentuje.

I když skatepark ještě není hotový, město už má zajištěné dodržování veřejného pořádku. „I komunita skateboardistů přislíbila, že si pořádek na sportovišti bude udržovat sama. Druhá věc je blízkost stanice městské policie na sídlišti Portyč a možnost kontrolovat sportoviště průběžně strážníky i asistenty prevence kriminality,“ uvádí Petr Hladík.

Skatepark by se měl stavět v příštím roce. Jestli na jeho vybudování uvolní město peníze, rozhodnou zastupitelé na prosincovém zasedání při projednávání rozpočtu.

Spustit audio

Související