Školáci v Hranicích místo tělocviku hrabou listí. Na jaře by ve zvelebování okolí školy rádi pokračovali

15. prosinec 2020

Protáhnout se a být přitom k užitku. To je důvod, proč se část žáků druhého stupně Základní školy Šromotovo v Hranicích rozhodla pomáhat s úklidem veřejných prostor. Namísto tělocviku, který je kvůli koronavirové krizi dočasně zakázaný, fasují dvakrát týdně nářadí a shrabávají listí v okolí školy.

Žáci šesté třídy ZŠ Šromotovo v Hranicích

Na sídliště kpt. Jaroše to šesťáci mají ze školy kousek. Přejdou vlastně jen cestu. Hrábě jim tu rozdává učitelka Kateřina Černá. „Udělali si skupinky, jak jsou kamarádi, aby jim to vyhovovalo a pracují, jak mají chuť. Přemýšleli jsme s kolegou, abychom nechodili pořád na túry a chtěli jsme nějak přispět, tak jsme vymysleli tohle,“ popisuje Černá. „Jsou šikovní, je vidět, že někteří s tím mají už zkušenosti,“ říká učitel tělocviku Jan Mazan.

Žáci šesté třídy ZŠ Šromotovo v Hranicích

Přistavený kontejner bude už za chvíli plný. Šesťáci během uplynulých dvou týdnů už naplnili třetí v pořadí, když shrabali také okolí své školy a sousední sídliště Struhlovsko. Jakub Horák ředitel hranické společnosti Ekoltes, která zajišťuje úklid ve městě, pomoc školáků vítá. Zvlášť, když má teď část zaměstnanců v karanténě.

„Samozřejmě každá pomocná ruka se vítá, je to dobrá drobná pomoc městu. Část, kterou děti pohrabou, nebudeme muset vlastními silami uklízet,“ popisuje Horák.

Žáci šesté třídy ZŠ Šromotovo v Hranicích

S hrabáním listí pomáhají ale jen některé třídy druhého stupně. „Máme třídy, kterým se vyloženě moc nechtělo, nebo někteří rodiče si to ze zdravotních důvodů nepřáli. Naopak tihle šesťáci jsou velmi aktivní. Pro jiné vymýšlíme další aktivity,“ vysvětluje Jan Mazan.

Pokud by nepříznivá epidemická situace přetrvávala, chtějí žáci pomáhat i na jaře. „Pak bychom mohli na jaře vysadit nějaké rybízy, angrešty a zkulturnit prostředí kolem školy,“ prozrazuje učitelka Kateřina Černá.

autor: kra
Spustit audio