Školní skupiny po koronavirové pauze opět splouvají Vltavu. Musí ale zaplatit víc za ubytování i jídlo v kempech

28. květen 2022 08:42

Na jihočeské řeky se po dvouleté covidové pauze opět vrátily školní skupiny. Neodradily je ani vyšší ceny za ubytování a občerstvení v kempech. Majitelé je museli kvůli rostoucím nákladům navýšit o desítky procent.

Vltavu splouvá například skupina ze zlínské montessori školy. „Já sem jezdím pravidelně, ale teď jsme měli pauzu, naposledy jsme tu byli před třemi roky. Je nás sedmnáct dospělých a dvanáct dětí a máme osm lodí. Ještě se sem vrátím s jinou třídou,“ vypráví Alena Martínková.

Po covidové pauze se na jihočeskou řeku vrátila se studenty i Monika Vlková z pražské základní školy. „Máme to tady moc rádi, jezdíme sem už léta s osmáky, deváťáky, vždycky na několik dnů. Milujeme to tady, je tu krásné zázemí ve Zlaté Koruně,“ komentuje.

Právě školy teď v kempech převažují. „Školy jsou aktuálně hlavní priorita a doufám, že se to vrátí zpátky do normálu, protože během covidu školní skupiny nejezdily,“ potvrzuje majitel kempu Koruna Tomáš Nejedlý.

Čtěte také

Kvůli energiím a dalším nákladům musel ale letos navýšit ceny za ubytování i jídlo. „Pivovary zdražují, energie zdražují, voda zdražuje, takže se to samozřejmě musí projevit na ceně ubytování i v cenách na jídelním a nápojovém lístku. Pokrmy jsou dražší až o třicet procent, dotklo se to chatek a stanů, osob i škol,“ uvádí.

Podobně narostly ceny také v sousedním kempu. „Protože nám zvedli místní poplatky o sto procent, navýšili jsme ceny právě o ty místní poplatky, takže je to řádově deset, patnáct procent,“ uvádí majitel Roman Kučera a podotýká, že na rezervacích na počátku jara se negativně podepsala také válka na Ukrajině.

Jihočeské kempy měly kvůli koronavirovým omezením loni i předloni slabou sezonu. Nejvíce jim chyběly právě školní skupiny v jarních měsících, které až na výjimky vůbec nejezdily.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související