Skončila ve sběru, zachránit se ji povedlo jen náhodou. Badatelé získali vzácnou nahrávku s Konradem Henleinem

16. červenec 2023 09:46

Národní technické muzeum koupilo od soukromého sběratele 3minutovou nahrávku s popiskem „Konrad Henlein, květen 1934“, která předtím skončila ve sběru. Záznam pomohli přehrát zvukoví technici Českého rozhlasu.

Spolu s rozhlasovým mistrem zvuku Miloslavem Turkem a kurátorem Národního technického muzea Janem Hosťákem posloucháme hlas vůdce sudetských Němců a rodáka z Vratislavic nad Nisou Konrada Henleina, který se po okupaci Československa v březnu 1939 stal říšským místodržícím v Sudetské župě.

„Myslím, že to hraje velice pěkně. To není nějaká obyčejná nahrávka. Bude to nahrané ve studiu a dali si na tom velice záležet,“ popisuje tříminutovou nahrávku mistr zvuku Turek.

 „Díky tomu, že to je kovová matrice a není v tom lisování, to znamená lisovací směs, což je shellac spojený s břidlicí a podobně, tak to ani nešumí,“ vysvětluje Turek.

Echo ze sběrny

Kovová matrice, na které je Henleinův projev, vznikla v roce 1934 pro gramofonovou firmu ESTA. Po znárodnění v roce 1948 byly ale všechny matrice z českých firem svezeny do nově vzniklých gramofonových závodů v Loděnici. 

„V sedmdesátých letech tam někoho napadlo, že ty matrice už k ničemu nebudou. Takže se rozhodli, že část jich převezou a část jich dají do sběrných surovin,“ říká kurátor Národního technického muzea Jan Hosťák. 

„Jeden soukromý sběratel dostal takzvaně echo ze sběrny, že tam někdo přivezl kamion matric a on měl to štěstí, že tam mohl přijít, mohl si vybrat a mohl je takzvaně vyplatit,“ dodává kurátor. 

Hosťákovi se nakonec po letech snažení podařilo matrici s Henleinovým projevem od sběratele odkoupit. 

„Konrád Henlein natočil tuto nahrávku k prvnímu květnu 1934. To je velmi zajímavé, protože nacionální socialisté a v tuto dobu už i Henlein začali vytvářet celý ten kult národních svátků,“ vysvětluje historik Vojtěch Kyncl z Historického ústavu Akademie věd. A byť byl první květen tradičně spojován jako svátek dělníků spíše s komunistickou stranou, přijali ho za svůj i nacisté. 

„Konrad Henlein zde už používá rétoriku Adolfa Hitlera. Není ještě tak agresivní, ovšem ten projev je cílen na československé Němce, kteří žili v pohraničí. A právě v roce 1934 a 1935 celkově vrcholí ta velká hospodářská krize v těchto oblastech,“ uzavírá Kyncl.

Nahrávku nyní Národní technické muzeum uloží do svého sbírkového fondu. Poslechnout si ji můžete v reportáži v úvodu článku.

autoři: Lucie Korcová , reČRoL | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související