Skoro třetina napařovacích žehliček si v testu vylámala zuby na vodním kameni

10. listopad 2019

Napařovací funkce, nastavitelný termostat, vodní tryska – pro žehličky 21. století povinné minimum. V čem se liší, zjišťoval spotřebitelský časopis dTest

 

Odborníci testovali jak kvalitu provedení (hlavně odolnost proti zanesení vodním kamenem a proti poškrábání žehlicí plochy), tak jednoduchost obsluhy, intenzitu napařování a samozřejmě kvalitu samotného žehlení.

Aby byly podmínky objektivní, probíhaly testy v laboratoři za stabilní teploty i vlhkosti vzduchu. S žehličkou pohybovalo předem naprogramované robotické rameno, aby byl naprosto identický i způsob manipulace s žehličkou.

Jaký je rozdíl mezi napařovací žehličkou a parní stanicí?

Parní stanice je několikanásobně větší, těžší a také dražší než běžná napařovací žehlička. Tvoří ji zásobník na vodu, který je s žehličkou spojený parní hadicí. Pořizovací cena se pohybuje zhruba od 2500 do 10 000 korun. Parní stanice by měly nabízet vyšší intenzitu napařování. Jejich hlavní výhodou je, že dokážou žehlit prádlo i v několika vrstvách najednou.

Vodní kámen, to je prevít

Ilustrační foto

„Jednoznačně nejnáročnější byla pro všechny žehličky zkouška odolnosti vůči zanesení vodním kamenem,“ konstatuje redaktorka časopisu dTest Lucie Pechmanová. Pět žehliček z šestnácti tento test vůbec nedokončilo.

„Probíhal celých 252 hodin v kuse, což má simulovat dvouleté používání. Všechny žehličky byly po tuto dobu uchyceny do speciálního ramene, žehlily, napařovaly na maximální teplotu a my jsme v přesně daných intervalech sledovali, jestli jsou plně funkční a jak intenzivně napařují.“

Výsledky testu

Jak v tabulce napařovacích žehliček, tak v tabulce parních generátorů obsadila přední místa značka Philips. U žehliček šlo o model Philips GC4564/20 a u parních generátorů o model GC9640/60.

autoři: Šárka Volemanová , Mirek Vaňura , and
Spustit audio

Související