Skuteč hlásí dotační úspěchy. Uzavře nekonečné příběhy?

26. únor 2024

Město vstupuje do nového roku s příznivými vyhlídkami. Aspoň podle vedení. Skuteč dostala přiklepnuté desítky milionů na výstavbu nové knihovny, dotace půjde i do výměny veřejného osvětlení. 

Pardubický kraj má začít se stavbou dalšího kruhového objezdu na obchvatu a velmi nadějně to údajně vypadá taky s dotací na cyklostezku do Předhradí. Polepší si zároveň školní jídelna, kde v červenci právě díky dotaci vymění za moderní a energeticky úsporné prakticky všechny spotřebiče.

Nová místo staré

Tématem číslo jedna zůstává knihovna. Debata o ní se táhne roky. Vzniknout by měl moderní komplex včetně vzdělávacího a kreativního střediska. „Postavíme novou knihovnu v místě té stávající plus vedlejší nemovitosti, kterou jsme vykoupili. První březnový týden zasednou zastupitelé, kteří to musí schválit. Budeme doufat, že vysoutěžíme za skvělou cenu, čemuž doba nahrává. Termín dokončení je prosinec 2025,“ říká starosta Skutče Jaroslav Hetfleiš.

Důležitá je i plánovaná kruhová křižovatka na Prosetín. Město o změnu usiluje řadu let, už udělalo přípravné práce. Stavět ji má Správa a údržba silnic Pardubického kraje. „Měla by začít 2. dubna. Budu tomu věřit, až tam budou semafory, nastoupí technika a začne se frézovat. Průjezd by měl být kyvadlově.“

Festival drží

Kruté covidové časy přežil festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. Jeho 19. ročník začíná 17. března a končí 12. května. „Čeká nás 12 koncertů a představení. Nejlépe se prodávají nejznámější tituly, tedy slavnostní zahájení s Václavem Hudečkem, opereta Podskalák anebo závěrečné koncertní provedení árií z Rusalky a Prodané nevěsty, kde zazpívá třeba Tereza Mátlová anebo Daniel Hůlka,“ uvedla vedoucí odboru kultury a školství Lenka Frídlová.

„Čeká nás velice významné výročí 250 let od narození hudebního skladatele Václava Jana Tomáška. Při té příležitosti bude koncert 21. dubna, kde vystoupí soubor Musica Florea a klavíristka Petra Matějová. Ti se zaměřují na interpretaci historické hudby na originálních nástrojích. O Tomáškovi se toho mnoho neví. Lidem jeho hudba připadá hodně stará, ale on byl velkým obdivovatelem Mozarta, a proto jim oběma bude patřit tento konkrétní koncertní program.“

Loni ve Skutči uvedli divadelní hru Věčná milenka Alma Mahler, což byla múza různých umělců. „V letošním programu máme koncert Hudba královen, kde zazní i její skladba podobně jako dalších skladatelek. Poprvé u nás bude hostovat Pražský komorní balet s představením Kytice autora Petra Zusky a s hudbou Ondřeje Brouska,“ dodala Frídlová.

Památník vysušit

„Ať na radnici sedí Pavel nebo Jarda, festival pokračuje. Zapsal se i do Tváře Pardubického kraje. Odbor kultury a školství má možnost vybraná díla vidět dopředu. Podle toho si organizuje program. Na nás je část partnerů a sponzorů. Bez nich by festival v takové kvalitě nevznikl,“ glosoval situaci kolem kulturní události Jaroslav Hetfleiš.

V rodném domě skladatele Václava Jana Tomáška je památník, který letos chtělo skutečské muzeum nechat upravit a předělat. Tak rychle to ale nepůjde: „Nainstalovali jsme přístroj, který by měl odvlhčit budovu. Po roce nebo po dvou by se měla otlouct omítka a památník by se měl zrekonstruovat a obnovit. Budovu chceme zachránit,“ ujišťuje vedení města.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související