Skutečný pacient ze seriálu Smysl pro tumor. Jakub Haas bojuje na ledě i v životě

26. únor 2024

Seriál Smysl pro tumor aktuálně hýbe českou společností. Jakub Haas je jeden z těch, kteří vystupují na konci každého dílu a dělí se s diváky o své zkušenosti s léčbou nádoru.

Únor je celosvětovým měsícem bojem proti rakovině. Nejen proto vyvolal seriál České televize velký ohlas. O svou zkušenost s nemocí se v něm i ve vysílání Českého rozhlasu Karlovy Vary podělil Jakub Haas, aktivní hráč Sportovního klubu vozíčkářů Sharks v Karlových Varech.

Čtěte také

Bylo mu 17 let, studoval gymnázium a ve volném čase hrál lední hokej. Jednoho dne si ale všimnul, že mám levé stehno silnější než pravé a je znatelně tvrdší. Z původní myšlenky namožení svalu ho ale vyvedli lékaři.

Následovala cesta do motolské nemocnice. Po obdržení výsledků biopsie mladému studentovi sdělili nástup na první dávku chemoterapie. Psal se 31. prosinec 2013.

Že půjde o amputaci nohy si Jakub uvědomoval víceméně sám. Vlivem předchozí chemoterapie nebyla regenerace dostatečná a na další dávky musel nastoupit s ještě nezhojenou ránou.

Buďte k nemocnému pozitivní, buďte mu podporou a nenechte ho utopit se v jeho nemoci.
Jakub Haas

„Za to, že jsem léčbu zvládl, vděčím především tomu, že jsem si nikdy nepřipustil neúspěch a své mámě, která byla v nemocnici celou dobu se mnou, což bylo důležité hlavně po operaci,“ říká Jakub.

Čtěte také

Další obrovskou podporou mu byla tehdejší přítelkyně, se kterou se dali dohromady právě v průběhu léčby. Během ní zvládl studovat a díky individuálnímu studijnímu plánu se po léčbě mohl vrátit mezi své spolužáky.

„Kdybych mohl něco vzkázat dalším pacientům tak to, že je to hlavně o hlavě. Pokud budeš psychicky silný, bude silné i tvé okolí, které tě podporuje,“ dodává statečný Jakub Haas.

Spustit audio

Související