Skvělý vypravěč, který nechtěl zahlcovat banalitami. Zemřel Pavel Taussig

25. srpen 2023

Všichni ho známe – díky bonusům DVD s archivními českými filmy, četným knihám, článkům, debatám s filmovými fanoušky, i spoustě rozhovorů a upoutávek v rádiu, televizi a na internetu. Další už bohužel nepřibydou – filmový historik, spisovatel, publicista a scenárista Pavel Taussig nás nečekaně opustil 24. srpna 2023. Bylo mu čtyřiasedmdesát let.

filmový historik Pavel Taussig

Zanechal za sebou úctyhodné dílo. Namátkou: je autorem námětu k oscarovému filmu Kolja, vymyslel anketu Česká veselohra století, podílel se na cyklech Úsměvy českého filmu, Příběhy slavných a Neznámí hrdinové, a napsal řadu knih s tématy dotýkajícími se československého a českého filmu. Například Dějiny československé kinematografie v datech a událostech, České filmové nebe a České nebe filmové, Neznámí hrdinové – Pohnuté osudy či Neznámí hrdinové – Překvapivé osudy. Stojí za zajímavě pojatými biografiemi věnovanými Karlu Poláčkovi, Elmaru Klosovi, Ivanu Olbrachtovi, Janu Werichovi, Vlastovi Burianovi, Antonii Nedošínské a Theodoru Pištěkovi, Vlastimilu Brodskému nebo Jindřichu Plachtovi.

„Nechci zahlcovat banálními historkami ze života herců a režisérů, ani historkami z natáčení filmů. Podstatné je, aby autor, ať už píše o čemkoliv, vyhmátl podstatu. Aby dokázal jakoukoliv osobnost charakterizovat v tom typickém, co pro ně – a vlastně pro nás diváky – znamenaly,“ přiblížil Taussig vltavskému mikrofonu své tvůrčí i badatelské ambice. 

Svým krédem se řídil

Jako historik a publicista popisoval události, na které se zapomnělo, a vyzdvihoval skutky, které byly, často i násilně, zatajovány. Všechno důsledně zařazoval do širokých, i nefilmových kontextů. Příkladem budiž kniha Neznámí hrdinové – Překvapivé osudy. Vedle připomínek hrdinského chování velkých osobností české kultury – Anny Letenské, Františka Kupky, Jaroslava Žáka či Anduly Sedláčkové, která si dovolila za Protektorátu ve svém divadle uvádět hry Karla Čapka a jako jediná z pozvaných ignorovala oficiální nacistické akce – v knize píše i o těch, kteří díru do kulturního světa neudělali, ale pozornost si určitě zaslouží. Jsou tu například příběhy sedláka Františka Slimáčka z Kelče, podle něhož vznikla postava Františka z filmu Všichni dobří rodáci, a strejdy Proška, o kterém psal Ota Pavel, a jehož ve filmových ztvárněních Pavlových předloh ztvárnil Rudolf Hrušínský. „Tihle a někteří další posloužili svým životním osudem a svými postoji k tomu, že se stali předobrazy literárních či filmových postav. Právě takové hrdiny chci připomínat,“ shrnoval své vědecké i publikační ambice Pavel Taussig. Dařilo se mu to skvěle. 

Spustit audio

Související