Film, od kterého se nebudete moct odtrhnout. Jiří Mádl točí film Vlny o rozhlase a roce 1968

21. srpen 2023

Scenárista a režisér Jiří Mádl právě pracuje na novém snímku – film Vlny má oslavit hrdinství rozhlasových reportérů a techniků v roce 1968. Díky jejich vynalézavosti vysílal Československý rozhlas ještě dlouho poté, co naši zemi 21. srpna obsadila vojska Varšavské smlouvy a okupanti vypínali oficiální vysílačky. 

Natáčení filmu Vlny o rozhlase a roce 1968

Příběh je inspirován skutečnými událostmi a stojí jak na pečlivé práci s rozsáhlým rozhlasovým archivem, tak na výpovědích pamětníků a pamětnic. I když se prý vzpomínky redaktorů a redaktorek od sebe značně lišily a občas si i protiřečily, vydaly jedno svědectví, které by jinak pravděpodobně zůstalo navždy utajeno.

Předlohou pro filmové postavy byli Jiřímu Mádlovi reální členové a členky tehdejší Redakce mezinárodního života v čele s Milanem Weinerem. Nicméně jak režisér sám dodává, jde hlavně o příběh dvou bratrů, příběh, který by se mohl stát v kterékoli jiné době. 

Politické rovině se snažím zdrhnout.
Jiří Mádl

Ve filmu bude použita speciální technika práce s archivem a jeho napojování na natočený materiál. Pokud se záměr povede, budou Vlny prvním filmem, ve kterém bude tato metoda použita v takovém rozsahu. Zatím nevím o filmu, který by to používal takhle odvážně a takhle moc,“ uzavírá Jiří Mádl.

autoři: Tomáš Pilát , nav
Spustit audio

Související