Slané makové čtverečky Jany Prudičové zabodují na každé party. Už nebudete chtít kupované krekry

Křupavé čtverečky, které si můžete udělat také v bezlepkové variantě, se hodí k vínu i pivu. Na neskutečně jednoduchý a chutný recept vám stačí jen pár surovin. Prozradila nám je Jana Prudičová z Raspenavy. V ústech se vám rozstřelí intenzivní české chutě.

Ingredience
  • Na čtyři plechy:
  • 1 kelímek mascarpone (500 g)
  • 1 plný kelímek hladké (bezlepkové) mouky
  • 1 vejce
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce máku
  • 2 lžíce drceného kmínu

Postup

Vál si podsypeme trochou mouky a na něj vyklopíme kelímek mascarpone.

Do prázdného kelímku od mascarpone odměříme mouku. Kdo nemůže lepek, zvolí bezlepkovou variantu mouky.

Mouku nasypeme na mascarpone a rukama pečlivě obě suroviny propracujeme, aby se spojily. Ze začátku budeme mít pocit, že se těsto spíše drolí, ale brzy se poddá a vypracujeme hladké pevné těsto. Lze ho použít také na pizzu i na štrúdl.

Těsto vložíme do mikrotenového sáčku nebo do misky, zakryjeme a dáme na 10 minut odpočinout do ledničky.

Odpočinuté těsto rozdělíme na čtyři díly. Z každého dílu vyválíme placku silnou 2–3 milimetry a rádýlkem nakrájíme čtverečky zhruba o velikosti 3 x 3 centimetry.

Čtverečky zatím neoddělujeme, ponecháme je na válu a pomašlujeme je rozkvedlaným vejcem. Následně posypeme bohatě solí, mákem a drceným kmínem.

Teprve potom pomazané a posypané čtverečky oddělíme a po jednotlivých kouskách překládáme na plech s pečicím papírem. Mezi jednotlivými čtverečky necháme rozestup asi půl centimetru.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Vložíme do ní plech se slanými čtverečky, teplotu ihned stáhneme na 180 °C. Pečeme dozlatova zhruba 10 minut. Musíme to kontrolovat. Čtverečky se lehce nafouknou a musí získat tmavě zlatavou barvu.

Jana Prudičová

Recept si našla před lety v jedné knižní kuchařce a upravila jej pro sebe, neboť nemůže péct z tradiční mouky s lepkem. Využila tedy mouku bezlepkovou. Recept od té doby u nich v rodině slaví úspěch. Navíc je výhodné, že se dá použít také jako těsto na pizzu nebo při pečení sladkého štrúdlu.

Po příjezdu jsme byli paní Prudičovou pozváni na výborný oběd. Podával se domácí vývar se strouháním, pečená sekaná s bramborovou kaší, rajčatový salát, jako dezert výborná roláda a laskonky. Bylo to přímo gurmánské odpoledne. Děkujeme.

Jana Prudičová a Patrik Rozehnal
autoři: Patrik Rozehnal , djo