Smartwings v Pardubicích končí, cestovní kanceláře hledají náhradu

29. září 2023 12:12

Letecká společnost Smartwings oznámila, že z ekonomických důvodů přestane obsluhovat letiště v Pardubicích, Českých Budějovicích a Karlových Varech. Potvrdila to mluvčí firmy Vladimíra Dufková s tím, že v Praze, Brně a Ostravě budou fungovat dál. Třeba na východě Čech přitom letos společnost byla nejvýznamnějším dopravcem, od května v Pardubicích přepravila skoro 90 tisíc cestujících. Cestovní kanceláře jednají s jinými dopravci o zajištění letů.

„O tomto rozhodnutí společnosti Smartwings jsme věděli, a tak pro nás není překvapením. Na našem plánu létat příští léto z regionálního letiště Pardubice to ale nic nemění. Jsme v blízkém kontaktu hned s několika leteckými společnostmi a vzhledem k počtu klientů, které je naše skupina schopna přepravit, věříme, že se všechny naše plánované lety uskuteční beze změny, uvedl tiskový mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk.

Plány se nemění

Smartwings létal z Pardubic do Řecka, Egypta, Bulharska, například do letovisek na řeckých ostrovech Rhodos a Korfu, Mallorku nebo do Burgasu. „Na plánu, že našim cestujícím chceme nabídnout další zajímavé destinace, a především zajistit pohodlné cestování z našeho letiště, se nic nemění, řekl předseda představenstva East Bohemian Airport (EBA), která civilní letiště provozuje, Jindřich Tauber.

Pro společnost je důležité strategické partnerství se společností DER Touristik, která sdružuje několik cestovních kanceláří. Letiště plánuje, že počet odbavených letů se ve srovnání s letoškem zvýší.

„Jsme v úzkém každodenním kontaktu delší dobu, abychom se připravili na situaci, že Smartwings své rozhodnutí potvrdí. Pro naše letiště se nic nemění a nadále pokračujeme v rozvoji z našeho letiště. V brzké době budeme představovat nové charterové destinace,“ uvedl ředitel letiště Ivan Čech. Pardubické letiště by letos mohlo odbavit až 100 000 cestujících. Loni jich bylo za celý rok téměř 83 000. EBA patří ze dvou třetin městu Pardubice, ze třetiny Pardubickému kraji.

autoři: Josef Ženatý , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související