Smetanovu hudbu pořád objevujeme, říká skladatel Hurník. Český rozhlas natočil operu Dvě vdovy

2. březen 2024

V zámeckém pivovaru v Litomyšli bylo přesně před dvěma sty lety veselo. Tamnímu sládkovi Františkovi Smetanovi se narodil syn Bedřich. Dnes si ho připomínáme jako známého českého i světového hudebního skladatele. Autor oper Libuše, Hubička, Prodaná nevěsta nebo symfonických básní Má vlast zemřel v šedesáti letech. O Bedřichu Smetanovi a také akcích, které jej připomenou, mluvíme s Lukášem Hurníkem, šéfredaktorem stanic D-dur a Jazz.

Smetanova díla jsou pořád na repertoáru oper a filharmonií. Která teď patří k těm nejčastěji uváděným a jsou některá neprávem opomíjená?

Čtěte také

Nejčastější se asi hraje Prodaná nevěsta a Hubička. Myslím, že Dvě vdovy, což je opera, kterou teď nově natočil Český rozhlas a zítra ji budou v premiéře vysílat obě stanice, které se zabývají vážnou hudbou, tedy Vltava a D-dur, tak tato opera je také kandidát na to, aby se stala světově známou.

Už zítra Český rozhlas Vltava odvysílá premiéru studiově natočené Smetanovy opery Dvě vdovy. O tomto provedení říkáte, že nemá v Česku obdoby. Čím? A kdo se na něm podílel?

Jednak 30 let Český rozhlas netočil studiovou operu, protože to je obrovská zátěž pro provoz a finance, teď se to povedlo. Diriguje to Robert Jindra, je tam Adam Plachetka, Kateřina Kněžíková, prostě nejlepší pěvci, kteří jsou k dispozici.

Na Českém rozhlase D-dur posluchače od pondělí provedete celým klavírním světem Bedřicha Smetany. Jak jste pořad pojal?

Je to ve všední dny od pondělí do pátku v 19.30. A Jitka Čechová, skvělá klavíristka, která natočila kompletní dílo Bedřicha Smetany, bude skladbu po skladbě představovat. Jednak to zahraje, a jednak o ní něco zajímavého řekne.

Většinu vrcholných děl dokázal Smetana dokončit i po ztrátě sluchu. Jak to dokázal a jak vypadal jeho způsob skládání? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související