Velké množství postav, hvězdné herecké obsazení. Seriál Smetana slibuje skvělý rozhlasový zážitek

1. březen 2024

V uplynulých týdnech a měsících vznikal v rozhlasových studiích nový seriál k 200. výročí narození skladatele Bedřicha Smetany. Premiéru první části tetralogie odvysíláme na Vltavě už v neděli 3. března od 11 hodin. Poslechněte si rozhovor s autorem Pavlem Molkem, dramaturgyní Klárou Novotnou a hercem Jaroslavem Pleslem. 

Čtěte také

„Přišlo mi nespravedlivé, že je Bedřich Smetana ve veřejném diskursu pořád zobrazován ve stylu prof. Zdeňka Nejedlého jako někdo, kdo se narodil pro to, aby vytvořil českou národní hudbu, jako takový dokonalý národní světec, který od narození neusiloval o nic jiného. Když se ale člověk podívá do smetanovských životopisů a korespondence, tak vidí trochu jiného Bedřicha Smetanu – vidí člověka velkého talentu, velkých ambicí, ale také velkého hledání, velkého pochybování,“ popisuje svoji výchozí pozici autor rozhlasového seriálu Pavel Molek.  

Molkova textu se ve studiích Českého rozhlasu chopil režisér Lukáš Hlavica a dramaturgyně Klára Novotná, která už s Pavlem Molkem připravila seriál o Dmitriji Šostakovičovi nebo hry o Georgu Friedrichu Händelovi a Václavu Talichovi. Při realizaci seriálu o Smetanovi kladla důraz hlavně na to, aby měl každý ze čtyř dílů vlastní dramatický oblouk. Kolem jakých Smetanových životních milníků se jednotlivé epizody točí? S jakými dalšími postavami se v seriálu setkáme? Poslechněte si celý rozhovor s Pavlem Molkem, Klárovou Novotnou a představitelem titulní role Bedřicha Smetany Jaroslavem Pleslem.

autoři: Daniel Jäger , nav
Spustit audio

Související