Smilovu ulici a pasáž v centru Pardubic po letech propojilo nové náměstíčko

20. listopad 2023

V centru Pardubic je znovu otevřený průchod mezi ulicemi Smilova a Za Pasáží. Na parcelách po bývalé tiskárně postavil v posledních letech soukromý investor komplex bytových domů. Součástí je ale i malé náměstíčko s lavičkami, díky kterému jsou obě ulice po letech znovu propojené a veřejnosti přístupné.

„Jsem rád, že se developer rozhodl prostor otevřít. Brali to jako určitý vzkaz veřejnosti, že jsou zodpovědní. Architekti také ještě navrhli úpravu dalšího prostoru, který je za pasáží, nazývají to pocket park, kapesní park a určitě jako město budeme rádi, když se nám ho podaří uskutečnit,“ řekl primátor Jan Nadrchal (ANO).

Prázdno po tiskárnách

Před mnoha lety průchod vnitroblokem existoval, historický vývoj to změnil. V místě od roku 1897 stály tiskárny, tehdy existovaly pod názvem Grafický ústav Otto & Růžička. Později je vlastnila firma Východočeské tiskárny, která v roce 2005 budovy ve Smilově ulici opustila, a od té doby chátraly.

Nové bytové domy s náměstíčkem po letech propojily Smilovu ulici a Machoňovu pasáž

V roce 2007 areál koupila developerská společnost R. S. Credit a snažila se získat povolení na bytovou výstavbu. Po čase svoji snahu vzdala. „Firma se snažila osm let o svůj projekt, bohužel se nedostala ani k územnímu rozhodnutí. Chtěla stavět jen na území tiskáren. Pak rozpracovaný projekt v roce 2014 nabídla k prodeji. My se na to podívali šířeji, přikoupili jsme prostor bývalého parku za pasáží a krajní domy vedle tiskárny. Vyřešili jsme kompletně celý vnitroblok,“ řekl jednatel hradecké společnosti Stako Petr Kulda.

Kulda začínal profesní kariéru v Průmstavu Pardubice, město zná dobře, uvedl. „Systém propojení přes vnitrobloky je tady obvyklý. Průchod z Machoňovy pasáže do Smilovy ulice není ojedinělý. Napříč velkými vnitrobloky jsou průchody, pasáže, které zkracují cestu a vnitrobloky oživují,“ řekl jednatel.

Na místě brownfieldu tedy vznikl bytový komplex se 108 byty a 18 nebytovými komerčními prostory a 231 krytých parkovacích míst. Součástí komplexu je krajní secesní dům, kde budou také byty, a druhý krajní starší dům slouží jako zázemí staveniště, dodal Kulda. Smilova ulice má na šířku 13 metrů, prostupem 22 metrů mezi nově postavenými domy se otevřela možnost vstoupit na prostranství, které má také drobnou parkovou úpravu. Lidé mohou dál pokračovat do centra města, třeba do pasáže a na třídu Míru.

„Do budoucna ještě dojde k demolici garáží a plotu, které jsou kousek od piazzety, a bude možno dál diagonálně prostoupit až k pasáži. Nově vzniklý parter je aktivní, lidé budou chodit kolem výkladů obchodů, kolem vstupů do bytových domů,“ řekl architekt Tomáš Med, jeden z autorů návrhu.

„Dopravní situace by podle primátora neměla být problematická. „Parkovací dům stojí v zadním traktu, výjezd je možný ulicí Za Divadlem. Vzhledem k množství bytů by to neměl být velký nárůst počtu aut," dodal Nadrchal.

autoři: Josef Ženatý , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související