Smíření, Trpící, Vzdorující. Do kterého „kmene“ přijímání karantény patříte vy? Ptá se britský deník The Daily Telegraph

28. duben 2020

Vědci z londýnské King’s College na základě průzkumu mezi Brity rozdělili společnost do tří kategorií podle postojů ke karanténě.

Největší skupina, 48 % Britů, pravidla bez problému akceptuje a vědci o nich mluví jako o Smířených. O něco menší část, 44 % Britů, patří do skupiny s názvem Trpící. Nejmenší skupina má jméno Vzdorující a patří do ní 9 % obyvatel.

Čtěte také

Mezi Smířené patří často senioři nebo lidé, kteří navzdory koronaviru necítí finanční potíže. Jenom desetina z nich uvádí, že kvůli karanténě špatně spí.

Trpící cítí od začátku karantény mnohem víc úzkosti a depresivních stavů. Třetina z nich přiznává, že na koronavirus musí nepřetržitě myslet. Do poslední skupiny, Vzdorujících, patří nejčastěji mladí lidé do 24 let nebo zastánci alternativních metod, kteří věří internetovým fámám o zaručených metodách proti viru.

Z britských dat taky vyplývá, že karanténu snášejí muži lépe než ženy. Takzvaní Smíření podle vědců tíhnou spíš k brexitu a volbě Konzervativní strany. Vzdorující naopak podporují spíš labouristy a setrvání v Evropské unii, píše The Daily Telegraph.

Blíží se polské volby

Polští epidemiologové a další lékaři kritizují plán uspořádat květnové prezidentské volby korespondenčně. Věnuje se tomu deník Rzeczpospolita.

Čtěte také

Představitelé strany Právo a spravedlnost tvrdí, že poštovní volby budou sterilní a bezpečné pro všechny. Lékaři to ale kritizují s odvoláním na studii, že koronavirus na papíru vydrží až 40 hodin a obávají se šíření nákazy mezi členy volebních komisí. Společné počítání hlasů totiž zatím žádná technologie nenahradí.

Podle propočtů Poláky vrchol koronavirové epidemie teprve čeká v prvních květnových dnech. Volby jsou přitom v plánu na 10. května.

Každý dospělý občan může obálku odevzdat do speciálně připravené schránky na veřejných místech spolu s prohlášením, kde potvrzuje svou svobodnou volbu. Polská opozice připomíná, že vládní Právo a spravedlnost o korespondenční volbě dlouhá léta nechtělo ani slyšet. Teď ji ale vláda Mateusze Morawieckého chystá a odmítá připustit, že by se volby odložily na klidnější dobu.

Francie uvolňuje

Francouzská vláda odpoledne představí poslancům plán postupného uvolňování povinné celostátní karantény. Národní shromáždění pak bude ještě dnes o vládním návrhu hlasovat. Podle listu Le Monde se opozici vůbec nelíbí, že na projednávání poslanci nedostanou víc času. Návrh francouzské vlády bude zřejmě vycházet z doporučení, která v sobotu sestavila vládní vědecká rada. Poradní sbor například navrhl, aby se děti do školy vrátily až v září.

Čtěte také

Francouzská vláda už od včerejška znovu povolila prodej respirátorů a roušek v lékárnách. Farmaceuti je nemohli nabízet od začátku března, kdy citelně scházely ochranné pomůcky v nemocnicích.

Právě na obličejové roušky spoléhají dopravní podniky ve francouzských městech a státní železniční dopravce. Přepravní společnosti doufají, že stát nařídí jejich dlouhodobé nošení. Dopravci by pak zřejmě nemuseli vyžadovat tak striktní pravidla rozestupů mezi cestujícími. Pokud by totiž cestující museli mít kolem sebe víc než metr prostoru, přepravil by jeden spoj nanejvýš pětinu cestujících.

Podle aktuálních čísel ve Francii zemřelo přes 23 tisíc lidí s nemocí covid-19, bezmála 9 tisíc z nich tvoří klienti domovů pro seniory.

Víc v audiozáznamu.

Spustit audio

Související