Smrt Hanče a Vrbaty se stala symbolem sebeobětování a přátelství až za hrob

11. červenec 2023

Dvacátý čtvrtý březen je Dnem horské služby České republiky, a to na památku tragické smrti dvou přátel, Bohumila Hanče a Václava Vrbaty.

Na Velikonoční pondělí, 24. března 1913, pořádal Svaz lyžařů v Království českém Mezinárodní lyžecký závod distanční na padesát kilometrů o věčně putovní cenu Českého zemského svazu.

Na start u Labské boudy se dostavilo devět turistů a šest borců. Mezi nimi jeden z prvních českých lyžařských závodníků, přeborník Království českého na deset a padesát kilometrů, sedmadvacetiletý zedník a tkadlec Bohumil Hanč.

Byl teplý den a závodníci odstartovali jen nalehko. Během závodu se však slunečné počasí náhle zvrtlo ve vánici. Všichni borci závod vzdali, jen Hanč tvrdošíjně pokračoval dál. Jeho chladnoucí tělo našli poblíž Zlatého návrší.

Pár set metrů opodál ležel zmrzlý Hančův přítel Václav Vrbata, který se přišel na závod podívat až z Jilemnice. Hanč měl na sobě Vrbatovo oblečení. Snažil se Vrbata zachránit příteli život a položil za něj vlastní? Smrt Hanče a Vrbaty se stala symbolem sebeobětování a přátelství až za hrob. Hančova neochota připustit, aby vyhrál někdo z německých závodníků, zase symbolem boje českého národa proti utlačovatelům.

autor: Jan Herget
Spustit audio