Smysl zdravotních prohlídek! Čtvrtina lidí u nás umírá na onemocnění, kterým se dá prevencí předejít

6. únor 2024

Preventivní prohlídky jsou tématem dnešní radioporadny. Máte čas se zastavit a pozorovat signály svého těla? Víte, že mnohé závažné nemoci se dají odhalit dříve, než je fyzicky cítíme? Prevence onemocnění a zdravá dlouhověkost je cílem moderní medicíny, i proto jsou důležité pravidelné prohlídky a screeningová vyšetření. Na co všechno máme od nového roku nárok? 

Jak vypadá preventivní vyšetření? Proč ho nemáme podceňovat? O tom si povídáme s praktickou lékařkou MUDr. Kateřinou Javorskou.

Kateřina Javorská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co je to vlastně zdraví? Začneme jednoduchou otázkou, protože zdraví si všichni přejeme.
Zdraví je podle definice WHO, což je Světová zdravotnická organizace, stav biopsychosociální, a v dnešní době se i často skloňuje ekologický stav, pohody a nejen nepřítomnosti nějaké nemoci nebo nějakého špatného pocitu. To znamená, že psychika má velký vliv na náš celkový zdravotní stav, ale samozřejmě nejen ona.

Jako národ toho moc pro zdraví neděláme. Je pravda, že si ho přejeme, ovšem v našem českém kontextu je to spíše mnohdy klišé.
MUDr. Kateřina Javorská, praktická lékařka

Všichni si přejeme navzájem zdraví, ať už při vstupu do Nového roku nebo k narozeninám, děláme ale jako národ opravdu maximum pro to, abychom si zdraví udrželi?
Jako národ toho moc neděláme. Je pravda, že si přejeme zdraví, ovšem já to vnímám v našem českém kontextu spíše mnohdy jako klišé, protože sami pro to své vlastní zdraví děláme opravdu málo v porovnání s ostatními evropskými státy.

Čtěte také

Máme mnohem delší věkový interval, který strávíme ve stáří v nemoci, což samozřejmě nechceme. Tím, jak se věk prodlužuje, tak bychom samozřejmě rádi zůstali co nejdéle při síle a ve zdraví, ale úplně se nám to z mnoha důvodů nedaří.

Viděla jsem nelichotivou statistiku, že snad až čtvrtina lidí umírá jen proto, že podcenili prevenci.
Určitě. Čtvrtina lidí u nás umírá na preventabilní onemocnění, což jsou onemocnění, kterým se dá předejít prevencí.

Takže trend zaměřit se na zdravotní prevenci je v naší populaci v posledních letech větší?
Ano, v posledních letech určitě pozorujeme, že trend se trošku otáčí a také mladí lidé si uvědomují, že zdraví je komodita, která se nedá koupit za peníze. Je potřeba si zdraví uchovávat a pečovat o něj. A my jsme v rámci Společnosti všeobecného lékařství udělali pracovní skupinu pro preventabilní onemocnění, která si dává za cíl více popularizovat prevenci a preventivní opatření a více na tomto poli působit i po vědecké stránce.

Určitě je dobré věnovat pozornost svému tělu a jeho signálům, které k nám mnohdy vysílají důležité informace ještě dříve.
MUDr. Kateřina Javorská, praktická lékařka

Ve kterém věku je ten správný čas na to chodit pravidelně k lékaři?
Takovým milníkem bývá 18 let. Děti často přecházejí od praktických lékařů pro děti a dorost k praktickým lékařům pro dospělé. A tam by se měl udělat základní biochemický rozbor krve, který například spočívá v odběru hladiny cholesterolu, který může být velmi přesným ukazatelem kardiovaskulárního rizika.

Čtěte také

Pak následuje skupina čtyřicátníků a padesátníků, kdy zase určitě musí být přítomné nějaké laboratorní vyšetření. Ve 40. letech určitě natáčíme pacientům EKG. Základem každé preventivní prohlídky je dostatečná anamnéza, úprava celkových informací a záznamů, které máme v dokumentaci. I o rodině pacienta.

Jestli se vyskytly nějaké alergie, popřípadě nějaké potíže. Často pozorujeme trend, že se pacienti objednají na preventivní prohlídku, ale ten interval je dvouletý. Ale už několik měsíců před tou preventivní prohlídkou pociťují nějaké potíže. Ale to je doba, kdy by vůbec neměli dbát na nějaký termín a přijít k lékaři co nejdříve.

Určitě je dobré věnovat pozornost svému vlastnímu tělu a jeho signálům, které k nám mnohdy vysílají důležité informace ještě dříve.

Čtěte také

A poslední skupina, senioři?
Dalším milníkem je 50 let věku, kdy nastupují screeningové programy obecně u mužů i žen. Tam už je to tedy i dříve, ve 45 letech, kdy ženy mají nárok na mamografické vyšetření.

A ještě stran ženského zdraví. Určitě pravidelné prohlídky u gynekologa v intervalu jednoho roku, ale to je trošku mimo naše pole působnosti.

Pak v 50 letech máte také nárok na screeningové vyšetření testů na akutní krvácení do stolice, které nám může signalizovat riziko karcinomu střeva.

Kateřina Javorská a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu o zdravotní prevenci s praktickou lékařkou MUDr. Kateřinou Javorskou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související