Snížení rychlosti, zrušení jednosměrek. Pardubickou čtvrť Židov možná čekají změny

29. květen 2018

V pardubické čtvrti Židov možná městský obvod upraví dopravní režim. Navrhuje snížení rychlosti na 30 kilometrů v hodině, zrušení jednosměrných ulic a změny v parkování.

Podle starosty Jaroslava Menšíka (ANO) se zatím jedná pouze o návrh. Lidé k němu mohou do konce května dávat připomínky.

"My to lidem nevnucujeme. Dáváme to jako návrh, aby se v této oblasti usměrnil provoz. Teď tam jsou jednosměrky, někteří lidé k tomu mají výhrady," řekl Menšík. Případná opatření se týkají ulic Sakařova, Holuba, Judr. Krpaty, Gebauerova, Sezemická, Na Bukovině, Ve Lhotkách a Bezdíčkova.

Všechny jednosměrné ulice by měly být průjezdné v obou směrech, parkování zajištěné takzvanou dopravní šikanou, kdy se střídají parkovací stání na obou stranách. K tomu má navíc platit snížení rychlosti.

"Náš odbor bude dělat stanovení změn dopravního značení, k tomu se také vyjadřuje státní policie, zda jsou opatření plynulá a bezpečná. Ale nejdřív musí proběhnout veřejná beseda," řekl vedoucí odboru dopravy magistrátu Vladimír Bakajsa.

Změny by se týkaly i ulice JUDr. Krpaty

Obvod přijímá dotazy a připomínky, kterých je velké množství. V červnu je vyhodnotí a seznámí s nimi veřejnost. Některé odezvy jsou kritické. Lidé se třeba podle příspěvků na facebooku ve skupině Pardubické dopravní zpravodajství obávají úbytku parkovacích míst a kritizují špatný stav chodníků či propadající se vozovku. Uvítali by spíše opravy ulic.

Pardubice chtějí regulovat parkování u univerzity

Parkování (ilustrační foto)

Pardubice připravují změny v parkování na sídlištích Cihelna a Stavařov, kromě bytových domů tam je univerzitní kampus a dvě střední školy.

Počet parkovacích míst se podle analýzy ale zvýší. Jen někdy lidé nebudou mít vždy vozidlo přímo u domu. V celé oblasti Židova parkuje zhruba 200 aut. Počet míst se po zavedení dopravních opatření zvýší asi o pět desítek stání. Dříve jednosměrné ulice navíc podle obvodu poskytnou více místa, aby se tam vešly sanitky, hasičská auta nebo nákladní vozy, které svážejí odpad.

"Nejedná se o nějakou hurá akci. Pokud ke změnám dojde, tak to klidně může být i v příštím roce," uvedla vedoucí odboru dopravy městského obvodu I. Hana Pechmanová.

zdroj: ČTK
Spustit audio