Socha z ostnatého drátu, vězeňských fotek i dobových pout. Na letišti můžete vidět unikátní portrét Václava Havla

Na pražském letišti je nově instalována anamorfní socha Václava Havla. Autorem je sochař Patrik Proško, který na tvorbu použil na tři tisíce předmětů, které s životem bývalého prezidenta souvisejí. Jaké konkrétní objekty můžeme v tomto unikátním portrétu nalézt?

„Portrét je vidět opravdu jen z jednoho úhlu pohledu, jde o optickou rovnici.“ Modré oči, přesně takové, jaké měl Václav Havel, rozpoznáte pouze ze správného úhlu.

Co na unikátní portrét říká bývalá první dáma Dagmar Havlová? „Velmi se mi líbí a myslím, že by se líbila i Václavovi, on nechtěl žádnou sochu na piedestalu. Já jsem mu vždycky slibovala, že něco takového udělám u nás na zahradě, takže jsem sbírala staré předměty, mám staré počítače a všecko,“ usmívá se.

Čtěte také

Tři tisíce předmětů

Socha se skládá z víc než tří tisíců autentických a dobových dokumentů a předmětů. Václava Havla představují jako prezidenta, spisovatele a hlavně jako disidenta. „Můžeme tu vidět scénu, kde jsem se snažil akcentovat perzekuci, vidíme ostnatý drát, vězeňské fotky Václava Havla a třeba také topení, na kterém jsou pouta vyrobená v Československu v době komunismu.

A z druhé strany je opřená pouliční značka Bartolomějská, jde o originál, což je pro mě cenná relikvie a vážím si toho, že se mi ji podařilo získat,“ říká

Na letišti bude socha umístěna minimálně rok.

autoři: Tomáš Maleček , mga
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.