SOČR zahájí 52. Smetanovu Litomyšl

8. červen 2010

Stejně jako vloni budou rozhlasoví symfonikové protagonisty zahajovacího koncertu Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Za přítomnosti prezidenta republiky Václava Klause, ministra kultury Václava Riedlbaucha a hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka, kteří nad 52. ročníkem festivalu převzali záštitu, provedou v pátek 11. června od 20 hodin díla autorů Smetany, Chopina, Ebena a Dvořáka. Partnery jim budou klavírista Jan Simon, sopranistka Lívia Obručník Vénosová, barytonista Roman Janál a Pražský filharmonický sbor pod vedením Lukáše Vasilka, taktovky se ujme Peter Feranec.


Přímý přenos slavnostního večera ze II. nádvoří renesančního zámku vysílá Český rozhlas 3 – Vltava. V jeho přestávce uslyšíte rozhovory s prozatímním ředitelem ČRo Peterem Duhanem, ředitelem festivalu Smetanova Litomyšl Janem Piknou, s klavíristou Janem Simonem a sbormistrem PFS Lukášem Vasilkem.

Program 52. ročníku festivalu Smetanova Litomyšl přinese dvacet titulů v osmadvaceti pořadech. Festival trvá až do 5. července. Jeho hlavním mediálním partnerem je Český rozhlas, který také převzal patronát nad Zahajovacím koncertem a v den jeho konání pořádá v Litomyšli Den Českého rozhlasu.


PROGRAM ZAHAJOVACÍHO KONCERTU:
Bedřich Smetana: Pochod k slavnosti Shakespearově
Fryderyk Chopin: Koncert pro klavír a orchestr č. 2 f moll, op. 21
Petr Eben: Pocta Karlu IV., kantáta pro mužský sbor a orchestr
Antonín Dvořák: Te Deum, op. 103 pro sóla, sbor a orchestr

Sólisté:
Jan Simon, klavír
Lívia Obručník Vénosová, soprán, Roman Janál, baryton,

Pražský filharmonický sbor, sbormistr Lukáš Vasilek

Symfonický orchestr Českého rozhlasu,
dirigent Peter Feranec

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu