Sonda DART úspěšně změnila trajektorii asteroidu Dimorphos, oznámil šéf NASA. Test vesmírné obrany Země vyšel

13. říjen 2022 09:31

Lidstvu se poprvé v dějinách podařilo změnit oběžnou dráhu planetárního tělesa. Ukazují to teď zveřejněná první data z mise sondy DART. Ta se koncem září strefila do asteroidu Dimorphos, objeveného českými astronomy. Podle americké vesmírné agentury NASA tak první test planetární obrany dopadl úspěšně.

„Kdybychom objevili asteroid, který by mohl ohrozit Zemi, a kdybychom ho spatřili v dostatečné vzdálenosti, mohli bychom využít tuto techniku k tomu, abychom ho odklonili,“ řekl médiím Bill Nelson, ředitel americké vesmírné agentury NASA.

Snímky, které odeslala sonda DART 26. září před nárazem do asteroidu Dimorphos, ukázaly, že se „trefila do černého“. Nejprve ale nebylo jasné, jestli náraz planetku skutečně odklonil.

„NASA potvrzuje, že sonda DART úspěšně změnila trajektorii cílového asteroidu,“ oznámil Nelson.

Oborníci si k pokusu vybrali takzvaný dvojitý asteroid, který objevili čeští astronomové v roce 2003. Menší Dimorphos a větší Didymos obíhají jeden okolo druhého. Původně jim jeden oblet trval 11 hodin 55 minut.

„Od nárazu DARTu astronomové pomocí pozemských dalekohledů měřili, o kolik se tato doba změnila. Teď mezinárodní tým potvrdil, že náraz vesmírné lodi změnil oběžnou dráhu o 32 minut. Jinými slovy – DART zkrátil oběžnou dobu Dimorphosu na 11 hodin a 23 minut.“

Záběr ze sondy DART 11 sekund před srážkou s měsícem planetky Didymos

Potvrdily to na sobě nezávislé datové sady z několika dalekohledů a radarových měření. Odborníkům trvalo nějakou dobu je zpracovat, protože asteroidy velké řádově stovky metrů nejsou v dalekohledu zřetelně vidět.

„Vidíme je jenom jako pohybující se hvězdičku. Tím, že ta dvě tělesa kolem sebe navzájem obíhají, se vzájemně zakrývají a zastiňují. Hvězdička tím mění svoji jasnost a z period změn jasnosti se podařilo zjistit, jak vypadá dráha,“ vysvětluje Petr Scheirich z Astronomického ústavu Akademie věd.

Dalekohledy ukázaly, že po srážce se sondou se navíc kolem asteroidu objevila oblaka zřejmě prachu zvířeného nárazem nebo odvanutého slunečním větrem. V těchto dnech za sebou asteroid táhne chvost podobně jako kometa. Vědci o něm, a nejenom o něm, teprve zjišťují další podrobnosti.

autor: Martin Srb
Spustit audio

Související