Součástí zážitku v české legionářské strategii Last Train Home bude utrpení i naděje

30. červen 2023

Jarda s Lukášem tentokrát v pražském studiu přivítali výpravu z brněnského studia Ashborne Games. Quest navštívil jeho zakladatel Petr Kolář společně s marketingovým manažerem Dominikem Jíchou, aby představili chystaný debut Last Train Home o československých legionářích na Sibiři.

Studio Ashborne Games vzniklo během pandemie a jeho zakládající sestavu tvoří především bývalí kolegové a kolegyně z Bohemia Interactive. Covidovým začátkům navzdory teď většina týmu sídlí a pracuje z Brna, od původního nápadu pojmenovat nově vzniklý kolektiv Šalina Games ale nakonec upustili.

S vozidlem na kolejích je nicméně úzce spjatá studiová prvotina, taktická strategie Last Train Home o putování československých legií po první světové válce z Moskvy do Vladivostoku. I zvolený žánr odráží zkušenosti tvůrčího týmu, který se zčásti podílel na vzniku realtimové strategie Original War.

Ashborne Games zároveň kvůli historickým reáliím spolupracují s Československou obcí legionářskou, jak ale Petr Kolář upozorňuje, chtěli primárně udělat dobrou hru, nikoliv přesný historický dokument. „Celá anabáze, která v naší hře trvá půl roku, obsahuje něco z pěti let, kdy ta cesta probíhala. Hráč zažije významné události, ale může si prožít třeba i založení republiky, které ten reálný vlak samozřejmě nestihl.“

Podobně to třeba i s přítomností žen, které coby vojačky u legií působit nesměly, ale přesto u nich podle historických pramenů bojovaly, jen se musely obejít bez oficiálního označení. V herním pojetí tak vezmou ženy do rukou i pušky a nebudou pouze ošetřovat raněné. Last Train Home by do stanice PC měla dorazit ještě letos.

Jakými tituly se Last Train Home inspiruje? A bude podobně depresivní jako třeba Frostpunk? Poslechněte si celý díl Questu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka