Soud projednává kauzu Severozápad už přes dva roky. Výslechy svědků přijdou na řadu zřejmě až příští rok

13. listopad 2023 14:01

Čtením výpovědí pokračuje krajský soud v projednávání kauzy údajných machinací na dotačním úřadu Severozápad. Žalobce viní 27 lidí z ovlivnění evropských dotací za zhruba 14 miliard korun. Mezi obžalovanými jsou podnikatelé, politici i úředníci z Ústeckého a Karlovarského kraje.

„Soud tedy i nadále seznamuje obžalované s výpověďmi spoluobžalovaných, a vzhledem k rozsahu těch výpovědí, a vzhledem k tomu, že je to čteno z protokolu o hlavním líčení, tak lze předpokládat, že nejméně do konce tohoto roku bude obsahem těch hlavních líčení tento procesní postup,“ nastínil plány na hlavní líčení závěru letošního roku předseda senátu Jiří Blažek.

Kauza je rozsáhlá jak počtem obžalovaných, tak i rozsahem spisu, který má několik tisíc stran.

Právě čtení výpovědí obžalovaných poslouchá řada obhájců s telefonem v ruce nebo s otevřeným počítačem.

Podle advokáta Vencislava Sabotinova ale všichni jednání soudu pozorně sledují. „Snažím se v podstatě komparovat to, co původně zaznělo v rámci těch výpovědí s tím, co zaznělo dnes. Pro nás je to velmi užitečné, protože kontrolujeme, zda je ta protokolace správná, protože není doslovná,“ vysvětluje.

Jednání v kauze Severozápad by měla být příští rok častější

Hlavní líčení je vždy naplánované na několik dní v řadě – obhájci se proto často navzájem zastupují. „To nebudu popírat, to využíváme asi všichni, nicméně se snažíme, abychom se vykrývali co do dalších nařízených jednání a ne kvůli tomu, že třeba chceme hrabat listí na zahradě,“ konstatuje Sabotinov.

Hlavní líčení se už víc než dva roky koná ve velké síni litoměřického okresního soudu. Příští rok mají začít výslechy svědků, kterých chce jen obžaloba předvolat sto. I kvůli tomu chce předseda senátu Jiří Blažek častější jednání v této kauze.

„Záměrem soudu je zintenzivnit počet těch jednání, to znamená, že plánujeme hlavní líčení dva týdny v měsíci vždy po třech dnech, což je přibližně 51 jednacích dnů, když vše dobře půjde,“ dodává Blažek.

Kdy ale soud kauzu údajných machinací s evropskými dotacemi ukončí, ale nechtěl soudce Jiří Blažek odhadovat.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související